“Magyarország nem maradhat ki az elektromosautó-forradalomból”

A világban elektromosautó-forradalom zajlik, amiből Magyarországnak és Európának sem szabad kimaradnia – mondta az LMP európai parlamenti választási listavezetője, aki ennek érdekében radikális lépéseket szorgalmaz.

    Vágó Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: Norvégiához és Pekinghez hasonlóan el kell érni, hogy 2030-tól már Magyarország útjain is csak elektromos vagy hibrid hajtású járművek közlekedhessenek. Erre azért is szükség van, mert a jelenleg születendő gyermekek várható élettartamát három évvel rövidíti a légszennyezettség – mondta. 
  

  Az LMP a cél elérése érdekében egy úgynevezett elektromos átállási alapot hozna létre, ehhez azokat adóztatná meg, akik szén-dioxidot kibocsátó autót használnak. Ebből a forrásból állítanák át a városok közösségi közlekedését elektromos hajtásúvá, de országos szintű töltőhálózatot is kiépítenének belőle. 

    A legfontosabbnak azonban a kutatás támogatását nevezte Vágó Gábor, szerinte ugyanis így érhető el, hogy a jelenleg még igen drága elektromos autók megfelelő támogatás mellett már ne luxus-, hanem mindenki számára elérhető termékek legyenek. 

    A magyarországi autógyárak átállását is segíteni kell a kutatás támogatásával, ennek elmaradása esetén ugyanis tíz év múlva Kínából vesszük az autókat, ami jelentősen visszavetné a magyar gazdaságot – fűzte hozzá.