Ja, a BMW is ott járt a 2019-es Mobil Világkongresszuson

Fejlett szenzortechnológia és pontos értelmezés a mesterséges intelligenciának köszönhetően

A vezető és a gépkocsi közötti természetes kölcsönhatás létrejöttét az élőbeszéd útján, gesztusokkal és tekintetekkel adott utasítások fejlett felismerése, illetve értelmezése segíti elő, amely egy minden korábbinál kifinomultabb szenzor- és elemzőtechnológiára támaszkodik. A gesztusvezérlés kamerája egy infravörös fénysugár segítségével elemzi a vezető ujj- és kézfej-mozdulatait, immár a bajor prémiumgyártó ügyfelének teljes mozgástartományában. A technológia tökéletesen leképezi a háromdimenziós mozgásokat, így az egyes funkciók eltérő működtetését precíz irányvektorok mentén végzi. Ha például a vezető rámutat a mutatóujjával a központi kijelző egyik menüpontjára, a kívánt tartalom előhívásához vagy aktiválásához elegendő csupán hangutasítást adnia, meg sem kell érintenie a kijelzőt. A műszeregységbe épített nagyfelbontású kamera eközben a vezető fej- és szemmozgását is folyamatosan figyeli, az egymást követő képek és a gesztusvezérlés kameraképének összevetésével pedig vektorosan kiszámolja, hogy a bajor prémiumgyártó ügyfele adott pillanatban éppen melyik tartalmat nézi. Az élőbeszéd útján adott utasítások gyors és megbízható értelmezését a mesterséges intelligencia segíti. Az önmagát fejlesztő technológia algoritmusa folyamatosan optimalizálja a működéséhez alapot adó adattár tartalmát, az idő múlásával így egyre összetettebb szituációkban képes tökéletesen értelmezni a felhasználó hangutasítását.

Intelligens járműkapcsolat, amely túlmutat az autón: folyamatos interakció a külvilággal

Az intelligens járműkapcsolati hálózatnak köszönhetően a BMW Natural Interaction működési területe messze túlmutat az autón. Ha például a vezető a mutatóujjával rámutat egy, a látómezejébe eső épületre, egy szimpla hangvezérléssel információkat kérhet az objektumról, nyitva tartási idejéről vagy ügyfél-értékeléséről, sőt mi több, ha épp egy étteremről van szó, úgy a technológián keresztül asztalt is foglalhat. A jármű mélyreható kapcsolatrendszerének köszönhetően a külvilág információit tároló adatbázis és a mesterséges intelligencia együttese egy jól felkészült, segítőkész útitárssá emeli a BMW Natural Interaction technológiáját. Az újabbnál újabb digitális szolgáltatások érkezésével a vezető, a jármű és a külvilág közötti interakció a jövőben új magasságokba emelkedik. Ha például a bajor prémiummárka ügyfele kiszemel egy parkolóhelyet, egyetlen gombnyomás nélkül lekérdezheti, hogy parkolhat-e az adott helyen, mennyibe kerül a parkolás, majd, ha úgy találja, le is foglalhatja és ki is fizetheti a díjat.

Átfogó ügyfélélmények a realitás és a virtuális valóság egyesítésével

A 2019-es Mobil Világkongresszuson a BMW a látogatók kezébe adja a jövőt, a realitás és a virtuális valóság kifinomult egyesítésével kínálva fel a BMW Natural Interaction kézzelfogható élményét. A bajor prémiumgyártó egy speciálisan megtervezett térbeli koncepció és egy VR-szemüveg segítségével teszi átélhetővé a jövőbe mutató technológiában rejlő lehetőségeket, a BMW Vision iNEXT virtuális vezetése részeként. A látogatók a gesztusvezérlés kiterjesztésében rejlő, mindeddig ismeretlen szabadságot is felfedezhetik, a technológia fejlett kamerája ugyanis a jármű utasterének első felében megtett összes gesztust látja és értelmezi. Elsőként, a technológia betanítási üzemmódjában egy dinamikusan mozgó fénysugár elemzi a vezető irányított mozdulatait, amelyeket a kamera rögzít, a mutatóujjal vezérelhető funkciók pedig világítanak. A vezető és a jármű közötti interakció ezt követően természetessé válik, akár a gesztusok és az élőbeszéd keveredésével is. Ha például a vezető rámutat az egyik oldalsó ablakra, a virtuális valóság egy világító keretbe foglalja azt, az élőbeszéd útján adott „Nyisd” utasításra pedig automatikusan lehúzza. A vezető közvetlen környezetével való természetes interakció eme merőben új lehetőségeit a virtuális valóság egy automatizált utazás részeként mutatja be a látogatóknak, egy számukra ismeretlen, jövőbeli város utcáin. Az utazás során a jármű magára vállalja a vezetés feladatát, a látogatóknak csupán gyönyörködniük kell a futurisztikus városnézés különféle opcióiban – amelyek már egy egyszerű rámutatásra szolgáltatják az adott épületekre, eseményekre és rendezvényhelyszínekre vonatkozó információkat. Az utazás vége felé a bajor prémiumgyártó ügyfele mozijegyet is foglalhat a virtuális valóságban útba ejtett filmszínház épületénél, miután a kiválasztott film előzetesét megnézte a járműben.

Kezdeti funkciók már a BMW iNEXT sorozatgyártásával egy időben

A BMW Natural Interaction utat nyit a természetes járművezérlés korszaka felé, amelynek lehetőségei még az autón is túlmutatnak. Az élőbeszéd útján érkező utasítások, a gesztusvezérlés és a tekintetfelismerés szabad kombinációja az élő párbeszédek teljes mértékben multimodális kölcsönhatását váltja valóra. A BMW Natural Interaction kezdeti funkciói már 2021-ben, a BMW iNEXT világpremierjével párhuzamosan sorozatgyártásba kerülnek.

A vezető és a gépkocsi közötti természetes interakció kifejlesztése számos más előrelépést is tartogat. A mesterséges intelligenciára támaszkodó rendszer a jövőben folyamatosan tanul majd, a fejlett szenzortechnológiával együttműködve így arra is képes lesz, hogy felismerje az utasok pillanatnyi hangulatát és eszerint kínálja fel a természetes interakció lehetőségeit. A vezető és a jármű közötti kapcsolat ezzel minden korábbinál személyesebbé és szituációfüggővé válik. Az intelligens útitárs a közösen eltöltött idő tapasztalatára építkezve, az adott szituáció függvényében képes lesz eldönteni, hogy várjon a bajor prémiumgyártó ügyfelének utasítására, vagy előzékenyen felkínálja a jól bevált lehetőségek egyikét.

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!