Új utasterminál épül a szatmárnémeti repülőtéren

Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti:
    Új utasterminált építenek az erdélyi Szatmárnémeti repülőterén, a beruházás  kivitelezési szerződését hétfőn írták alá – közölte a Szatmár megyei önkormányzat.

    A határközeli romániai megye vezetősége közleményében kiemelte: ez a szatmárnémeti nemzetközi repülőtér “eddigi legambiciózusabb fejlesztési projektje”, értéke 311 849 839 lej (24,2 milliárd forint).


    A beruházás keretében új utasterminált építenek, kibővítik a meglévő terminált és beszállóplatformot, felújítják a kifutópályát, és modern repülőtéri berendezéseket szereznek be.


    Pataki Csaba megyei tanácselnök hangsúlyozta: a repülőtér fejlesztése kiemelt fontosságú, ezáltal olyan desztinációk válhatnak elérhetővé, amelyek új lehetőségeket teremtenek a turizmus és az üzleti szféra számára. “A szatmáriaknak új, a jelenlegi szabványoknak megfelelő, jóval tágasabb, korszerű repülőtérre van szükségük, amely a következő évtizedekben biztosítani tudja a légiközlekedést” – fogalmazott.


    Mihai Patrascu reptérigazgató arra számít, hogy a beruházást követően a légikikötő vonzóbbá válik a légitársaságok számára, és újabb desztinációkkal bővül a kínálatuk.


    A kivitelező BOG’ART SRL cégnek az év végére kell elkészülnie a munkával. A vállalat több romániai reptéren is dolgozott, míg a terveket a brassói repteret tervező Dorin Stefan építész készítette.


    A közlemény szerint a szatmárnémeti nemzetközi repülőtéren a terminálépítési munkálatokkal párhuzamosan egy másik, több mint 48 millió lej (3,7 milliárd forint) értékű beruházás is zajlik, amely a reptér biztonsági feltételeinek javítását célozza.