Mit jelentett számokban 2022? (2.0)

Kimagasló minőség

A tavalyi év minden negyedéve kimagasló eredményeket hozott a repülőtéri szolgáltatások minőségének terén; a háromhavonta elvégzett, nemzetközileg elismert repülőtéri szolgáltatás-minőségi (airport service quality, ASQ) felmérések pontszámai 2022-ben minden korábbi értéket túlszárnyaltak. Az utasok általános elégedettségi szintje egész évben ötös skálán 4 pontot meghaladó értéken állt, amely összességében 7,5%-kal magasabb, mint a 2019-es év eredménye. Ezekkel a pontszámokkal a budapesti repülőtér lekörözi azonos kategóriájú régiós versenytársait, és egyben visszaigazolást ad az elmúlt évek fejlesztéssorozatának sikerére. Az utasok leginkább a biztonsági személyzet kedvességét és segítőkészségét, a biztonsági ellenőrzés gördülékenységét, a rövid várakozási időt és a terminálok általános tisztaságát értékelték kimagasló pontszámokkal.

Magasabb dolgozói létszám, mint a járvány előtt

A BUD-csoport (Budapest Airport, RÜK, BUD Security) jelenleg 1460 főt foglalkoztat, ebből 447-en érkeztek a vállalatcsoporthoz a tavalyi év során. A koronavírus-járvány lecsengése óta, tehát 2021 februárjától összesen 611 ma is aktív munkavállaló kezdett dolgozni a BUD-csoportnál. Ez összességében azt jelenti, hogy a BUD-csoport dolgozóinak létszáma mostanra meghaladja a 2019-es szintet, annak ellenére is, hogy a COVID negatív hatásai miatt 2020-ban kétszer is csoportos létszámleépítésre kényszerült a vállalat. A járvány után a létszámcsökkentésben érintett kollégák közül 131 fő tért vissza a BUD-csoport kötelékébe.

Díjeső jellemezte 2022-t

A Budapest Airport tavaly zsinórban kilencedik alkalommal nyerte el a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját, munkáltatóként pedig az Investors In People aranyfokozatú minőségét tudhatja magáénak a vállalat, sőt, a szervezet által megmérettetett cégek közül a Budapest Airport a világ 7 legjobb munkáltatója közé is bejutott. A repülőtéri közösség számára szervezett, We Are BUD elnevezésű rendezvény HRkomm díjat nyert, és rangos elismerésben részesült a cég cargo tevékenysége is, amikor elnyerte az Air Cargo News Awards „Az év cargo repülőtere” díját, lekörözve Szingapúrt, Brüsszelt és Liége-t. Mindemellett három fenntarthatósági törekvéshez köthető elismerést is kiérdemelt 2022-ben a repülőtér-üzemeltető: az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja Zöld egyensúly kategóriájának 2. helyét, a Deloitte Zöld Béka díjátElső fenntarthatósági jelentés” kategóriában, a Frontier Award Gálán pedig az év kampányának választották a LIVE CONSCIUSLY. THINK GREEN elnevezésű fenntarthatósági tudatosságnövelő marketing kampányt.

A 2022-es év slágere lett a Reptér

A Budapest Airport 2021-ben újraforgatta Korda Györggyel az akkor 40 éves Reptér című dal videóklipjét, és ezzel a repülőtér himnusza új lendületet kapott. A modern verzió a YouTube-on novemberben 5,5 millió megtekintésnél járt, a művészházaspárral közösen indított év végi kampánynak és exkluzív koncertnek is köszönhetően pedig mostanra 8,1 millióra ugrott fel a megtekintések száma.