Egymillió alá esett az utasforgalom a ferihegyi repülőtéren novemberben

    Folytatódott az októberben kezdődött lassulás a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalmában, novemberben 969 888 utas fordult meg a légikikötőben – közölte Budapest Airport kedden az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint az idén 11 hónap alatt 11 200 319 utast regisztrált a Budapest Airport, 186 százalékkal többet, mint 2021-ben.


    A Budapest Airport közölte, hogy az idén 12 millió feletti utasszámra számít, jövő évre pedig a korábbi becslésénél kétmillióval kevesebbet, 14 millió utast prognosztizál. A várható visszaesést a gazdasági lassulásra, az inflációra és a légitársaságokra kivetett adóra vezetik vissza.


    A közleményben kitérnek arra, hogy a légi áruszállítás növekedése továbbra is töretlen Budapesten. A Budapest Airport novemberben 17 635 tonna légi árut kezelt, 8,1 százalékkal többet, mint októberben. A növekedés hátterében a karácsony közeledtével megnövekedő kereslet állt, ugyanakkor az éves szintű volumenemelkedés is eléri a 8,1 százalékot.


    A tavalyi 164 957 tonna után az idén 178 362 tonna árut kezeltek a budapesti repülőtéren november végéig – tájékoztatott a Budapest Airport.