Nem indít és nem fogad járatokat a charleroi-i repülőtér

    A biztonsági szolgálat sztrájkja miatt kialakult zsúfoltság, valamint a földi kiszolgálás ellehetlenedése miatt nem indít és nem fogad gépeket a magyarországi légijáratokat is kiszolgáló belgiumi Charleroi nemzetközi repülőtér – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

    A beszámoló szerint a repülőtér igazgatósága közölte, a légikikötő lezárásáról szóló döntés az utasok biztonsága érdekében született. “Az utazók biztonságának megőrzése érdekében a továbbiakban nem lesz lehetőség a repülőtéri terminálok elérésére, ahogy a belépésre sem a repülőtér teljes területére” – fogalmaztak.


    A charleroi-i repülőtér biztonságáért felelős vállalat munkatársai hétfőn kezdtek sztrájkba azért, mert a légikikötő közbeszerzés útján, egy újabb cég bevonásával kívánja végeztetni a beengedést és a csomagellenőrzést. A repülőtér vezetősége szerint egy újabb cég bevonására azért van szükség, mert az elmúlt években “előfordultak visszatérő problémák” amiatt, hogy a feladatokat egyetlen szolgáltatónak kellett ellátnia. A szolgáltatás folytonosságának biztosításához elengedhetetlen a feladatok megosztása két cég között – írták. Az újabb cég bevonása nem befolyásolja a foglalkoztatást, sem a díjazás mértékét – tették hozzá.


    A munkabeszüntetés miatt hétfőn nehezen volt megközelíthető a charleroi-i repülőtér, a biztonsági szolgálat a helyszínre vezető körforgalom közlekedését lassította.


    A beszámoló szerint a sztrájk valószínűleg szerdán, illetve a hét hátralévő részében is folytatódik. A repülőtér vezetése közölte, egyes légitársaságok már döntöttek arról, hogy járataik nagy részét Brüsszelbe, a Zaventem nemzetközi repülőtérre irányítják át, néhány légicég azonban valószínűleg az összes charleroi-i járatát törli a következő napokban.