Infrastrukturális fejlesztések Ferihegyen

Az 1. Terminál forgalmi előterén az integrátor vállalatok által használt hét állóhely – a zavartalan és biztonságos munkavégzés érdekében – több mint négyezer négyzetméternyi területen új, nagyobb teherbírású bazaltbeton burkolatot kapott a korábbi aszfalt helyett. Mindemellett a 2. forgalmi előtér betonlapjai közötti fugákat a szakemberek új technológiájú, a korábbinál tartósabb és rugalmasabb anyagra cserélik, a betonlapok hosszútávú védelme érdekében.

A nyári hónapokban olyan, az utasok számára kevésbé látható fejlesztések is kezdetüket vették, mint a 3. Terminál közműellátási lehetőségeinek feltérképezése, valamint a repülőtér területén található olyan üzemi épületek lebontása, amelyek gazdaságos módon már nem újíthatók fel, használatuk pedig jelen állapotukban már nem lehetséges. Helyükre új, a hatékony üzemelést szolgáló, minőséget tükröző létesítmények épülnek majd.

Fenntarthatóság

A Budapest Airport stratégiai célja, hogy a légikikötő a Net Zero by 2050 kezdeményezés keretében vállalt határidőnél jóval hamarabb, legkésőbb 2035-ben nullára csökkentse a nettó karbon-kibocsátását, amelynek érdekében az idei év első felében is számos fejlesztést valósított meg.

2022 első felében a Budapest Airport 35 darab elektromos autótöltőt telepített a repülőtéren működő cégek, saját flottája, valamint a dolgozói parkolók területén, és jelenleg is zajlik egy földi kiszolgáló partnervállalat számára elektromos autótöltő állomások kialakítása. Mindezzel a Budapest Airport célja, hogy tovább ösztönözze partnereit és munkatársait a környezetbarát közlekedési módok használatára, hosszútávon csökkentse a repülőtér földi megközelítéséből adódó közvetett kibocsátásokat.

A repülőtér-üzemeltető megkezdte a légikikötő geotermikus fűtési rendszerének kialakításához szükséges tanulmányok előkészítését is. Ennek keretében a Budapest Airport szakemberei egy, a földben termelődő hő energiáját felhasználó saját fűtési rendszer kialakításának lehetőségét vizsgálják, amellyel a későbbiekben kiváltható lenne a gázkazánok használata. Jelenleg a vállalat saját, földgázüzemű fűtési rendszere az épületek 95%-át látja el fűtéssel és melegvízzel a fűtési szezonban, amit geotermikus kutakra alapozott rendszerrel helyettesítenének. A fosszilis tüzelőanyag-kibocsátásoktól mentes, megújuló megoldás a környezet védelméhez és a költségek jelentős csökkentéséhez is hozzájárulna.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2022 első féléve is a minőségről, a fejlesztésekről és a fenntarthatóságról szólt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Budapest Airport 2019-től kezdve, vagyis az elmúlt három és fél évben már közel 80 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, melynek eredménye az utasok visszajelzésein is egyértelműen látszik. A budapesti repülőtér 2022-ben zsinórban kilencedik alkalommal nyerte el a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját, és egymás után két negyedévben is minden régiós versenytársát lekörözte a nemzetközi utaselégedettségi felmérésen (ASQ).

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója a fejlesztések kapcsán kifejtette: „2019 tavaszán egy olyan nagyszabású fejlesztéssorozatot indítottunk el a budapesti repülőtéren, amely minőségben, utasélményben és fenntarthatóságban egy hatalmas ugrást jelentett és jelent majd a jövőben is. A jelenlegi infrastruktúra legnagyobb fejlesztései – új utasmóló, új cargo bázis, új csomagosztályozó épület – már megvalósultak, de a teljes repülőtéri komplexum folyamatosan megújul, egyrészt a magasabb minőségre való törekvésünk, másrészt a következő évek kihívásai miatt. A turizmus következő években várható bővülése, valamint a fenntarthatósági céljaink elérése a repülőtér folyamatos fejlesztését követeli tőlünk.” Hozzátette: „Az 1. Terminál megnyitását előkészítő építési munkálatokkal kapcsolatban már csak a kormány zöld jelzésére várunk, a 3. Terminál projekt pedig gyakorlatilag elkezdődött azzal, hogy a repülőteret már hónapok óta folyamatosan készítjük fel az ország egyik legkomolyabb beruházására.”