Naperőmű kivitelező cég is részt vesz a taszári repülőtér fejlesztésében

    Bekapcsolódik a taszári repülőtérrel összefüggő fejlesztésekbe az Optimum Solar Zrt.; Magyarország egyik meghatározó naperőmű-kivitelező cége idén júniustól több mint 15 milliárd forintot tervez befektetni a terület hasznosításába – tájékoztatta a társaság közleményben az MTI-t.

    Azt írták: a cég szerepvállalására az ad lehetőséget, hogy fele részben tulajdonosa lett a repülőtér megvételére és hasznosítására kijelölt SGF Silu Global Fund Zrt.-nek.


    Az Optimum szakértői szerint Taszár és a légibázis tökéletesen megfelel a naperőmű-fejlesztési követelményeknek: van szabad földterület, hálózatcsatlakozási lehetőség, nagy volumenben megvalósítható naperőmű-kapacitás. Hangsúlyozták, hogy a megfelelően tervezett és megépített naperőművek nem veszélyeztetik a repülésbiztonságot.


    A társaság a napelem mellett geotermikus és agrofotovoltaikus energetikai fejlesztéseket is tervez a reptér melletti hatalmas zöldterületek megújuló energetikai hasznosításának keretében.


    Ha a taszári reptér a kormány céljának megfelelően Magyarország és Közép-Európa teherszállítási, logisztikai és elosztó központjává válik, az segíti a 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott megújuló fejlesztési tervek megvalósítását, hiszen a logisztikai és ipari parkok hatalmas megújuló fejlesztési potenciállal bírnak – mutattak rá.


    Megjegyezték, hogy az Optimum legalább 300 millió euróra becsüli a reptér hosszú távú energetikai célú fejlesztéséhez szükséges költséget, ugyanakkor a tervek megvalósításához – ahogy a magyar klímapolitikai elképzelések valóra váltásához is – elengedhetetlennek tartja a megfelelő kormányzati támogatást.


    A társaság szerint a magyar klímapolitikai célkitűzések megvalósításához rendelt beruházások 10 éves távon az 5 milliárd eurót is elérhetik.


    Az Optimum Solar emlékeztetett arra, hogy bár Magyarországnak európai uniós viszonylatban kiváló adottságai vannak a rendelkezésre álló tetőfelületek és a technikai potenciál tekintetében, a kihasználtság alig haladja meg a nullát, pedig egy műholdas adatok alapján készített nemzetközi felmérés szerint – a lakossági, az ipari és a kereskedelmi tetőket is magában foglalva – országosan mintegy 191 millió négyzetméter tetőfelület a napenergia potenciál kihasználásának elvi felső határa.


    A 2011-ben Baján alapított Optimum Solar Zrt. szolgáltatásai közé naperőművek és akkumulátorok tervezése, kivitelezése és üzemeltetése tartozik, a cég 2030-ig mintegy 3800 megawatt naperőművi teljesítményt kíván beépíteni Magyarországon és külföldön.


    A társaság a balkáni napenergia piac aktív szereplője, ennek jegyében jelenleg több szél-, víz- és naperőmű-fejlesztési projektet készít elő és valósít meg Szerbiában, Boszniában, Horvátországban és egyebek mellett Romániában is – írták.


    Hozzátették: az Optimum Solar részt vett a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában 2020-ban, amelynek során 6 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket.


    Az 59 embert foglalkoztató társaság 2020-ban 12,8 milliárd forint árbevételt és 1,3 milliárd forint nyereséget ért el, tavaly 3,9 milliárd forint árbevétel mellett a nyeresége 237 millió forint volt. A cég 2022-re 800 millió forint eredményt vár.