Zavartalan a forgalom a Liszt Ferenc repülőtéren

    Zavartalan a forgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a felfüggesztett ukrajnai és orosz járatok kivételével minden célállomásra a menetrendnek megfelelően közlekednek a légijáratok – tájékoztatta a Budapest Airport pénteken az MTI-t.

    A közlemény szerint teljes nyugalom tapasztalható a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a járatok a menetrendnek megfelelően indulnak és érkeznek, és az utasfolyamatok is a megszokottnak megfelelően zajlanak.


    Az Ukrajna és Moldova feletti légtérzár, illetve az Oroszország feletti repülési korlátozások miatt az Ukrajnába közlekedő járatok továbbra sem érhetők el, ahogy az orosz célállomásokra induló és onnan érkező járatok sem közlekednek. A felfüggesztett járatok 5 ukrán és 6 orosz repülőteret érintenek, heti összesen 35 járattal.


    Az átrepülő járatok elkerülik Ukrajna, Moldova és Oroszország légterét, és a Románia-Bulgária-Törökország útvonalon közlekednek.


    A budapesti repülőtér utasai a repülőtéren a megszokott utasfolyamatokkal találkoznak, az Ukrajnában zajló konfliktus a többi városba közlekedő járatot egyáltalán nem érinti – hangsúlyozta a repülőteret üzemeltető társaság.


    A Budapest Airport a menekülthelyzet miatt már a harcok kitörésekor felvette a kapcsolatot a Magyarországon működő nagykövetségekkel, az illetékes minisztériumokkal, hatóságokkal és segélyszervezetekkel annak érdekében, hogy a repülőtérre érkező menekülteket megfelelő módon kezelni tudja – közölték.


    Mivel az Ukrajnából érkező menekültek repülőtéren való tartózkodása, kezelése és elutaztatása speciális szabályokat és eljárásrendet igényel, a Budapest Airport a Repülőtéri Rendőri Igazgatósággal közösen kialakította azokat a folyamatokat, infrastruktúrát és ellátást, amely a menekültek számára kiszámíthatóságot, kényelmet és biztonságot nyújt, és a repülőtér normál utasforgalmát nem zavarja.


    Hétfőtől a Budapest Airport a repülőtérre szervezett módon és csoportosan érkező menekültek nagy részét az 1. terminálon kezeli. Az elmúlt 5 nap alatt összesen 21 járattal több mint négyezer, Ukrajnából érkezett menekült utazott el az 1. terminálról, a nagykövetségekkel közös szervezésben, egyebek mellett Indiába, Marokkóba, Ecuadorba és Izraelbe. Ehhez a repülőtér-üzemeltető és a hatóságok is minden támogatást megadtak – jelezték.


    A Budapest Airport minden utas számára ételt és italt biztosít a várakozási idő alatt, továbbá szükség esetén több mint 70 saját önkéntese révén segíti a repülőtéren tartózkodásukat és gördülékeny ellátásukat.


    A nem csoportosan vagy szervezett módon, egyénileg érkező és Budapestről kereskedelmi járatokkal elutazni kívánó menekültek a megszokott módon a 2. terminálról indulnak, ahol a Budapest Airport önkéntes és terminálinformációs kollégái, valamint a repülőtéri rendőrök nyújtanak számukra támogatást.


    Sok esetben segítségre van szükségük a repülőjegy-vásárláshoz, egyéb, az utazásukhoz szükséges információk megadásához, valamint bizonyos esetekben a segélyszervezetekkel történő kapcsolatfelvételhez, szálláskereséshez, ideiglenes elhelyezéshez vagy speciális ellátáshoz.


    A Budapest Airport ezen kívül adománygyűjtést folytat. Pénzadományt a terminálépületekben kihelyezett perselyeknél van lehetőség adni, míg tárgyi adományokat az erre a célra kijelölt helyszínen lehet leadni. A repülőtér-üzemeltető a pénzbeli és a tárgyi adományokat is az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttatja el a rászoruló menekülteknek.


    Ezen túl a Budapest Airport a repülőtéren étkezési utalványokat oszt a háború elől menekülő minden embernek, aki menekültstátuszát igazolja, vagy aki bármilyen okmánnyal, például útlevéllel ukrán állampolgárságát bizonyítja. A tervek szerint ezt március végéig folytatják, majd a leginkább rászorulók igényeit újraértékelik – olvasható a közleményben.