Tavaly már 13,5 millió kilométert tettek meg a megosztott autók

2020-ről 2021-re óriási mértékben, mintegy 36 százalékkal növekedett a hazai autómegosztó szolgáltatás használóinak száma – tavaly Magyarországon összesen 13,5 millió kilométert tettek meg a felhasználók. Magyarországon három társaság, a GreenGo, a MOL és a ShareNow üzemeltet autómegosztó szolgáltatást, amire több mint 235 ezer fő regisztrált már. A Jövő Mobilitása Szövetség szakértői szerint ez a növekedés idén sem áll meg, hiszen egyre többen döbbennek rá arra, hogy saját tulajdonú autójuk az idő nagy részében csak parkol: átlagosan 3-4 százalék a kihasználtságuk.

Miben különbözik a hagyományos autóbérléstől?

A car sharing az autómegosztás városi környezetben működő professzionális ága. Annyiban különbözik a hagyományos autóbérléstől, hogy a nagyvárosok frekventált kerületeit magába foglaló szolgáltatói területen belül bármikor beülhetünk egy autóba, amit perc alapon tudunk bérelni. Az üzemanyagot, a parkolási díjat és minden fenntartási költséget a bérbeadó vállalkozás fizeti. Nem kell bajlódni a szervizzel, a téligumival vagy épp a biztosítással.

Budapest útjain összesen 1200 autót bérelhető perc alapon, de van mód egész napos bérlésre is. 2021-en Magyarországon összesen 13,5 millió kilométert tettek meg a felhasználók, ami autónként évente 11.200 kilométert jelent átlagosan.

A car sharing jót tesz a környezetnek, hiszen minden második elektromos hajtású

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a világ más nagyvárosaiban sorra jelennek meg az alacsony vagy zéró emissziós zónák. Ezekre a helyekre általában konnektorról tölthető hibridekkel vagy teljesen elektromos járművekkel lehet behajtani, így valamelyest tisztul >>>

Exkluzív DS7 Crossback E-Tense és G-Shock GMW-B5000RD-4ER podcast >>>