Nem vicc! 380 millió forintért árvereztek el két Toyota pickupot

Együtt valamivel több mint 1,2 millió dollárért kelt el az a két új generációs Toyota Tundra Hybrid, amelyeket jótékony célra ajánlott fel árverésre a Toyota.

Észak-Amerikában komoly kultúrája van a jótékonysági autós aukcióknak. 2019-ben például az új generációs GR Supra első példányát ajánlotta fel a Toyota, hogy aztán a bevétel teljes összegét – megdöbbentő 2,1 millió dollárt – két alapítványnak: a keringési rendszer megbetegedése ellen küzdő American Heart Foundation-nek, illetve a veterán katonák és családtagjaik életminőségének javítására törekvő Bob Woodruff Foundation-nek ajánlották fel.

Most ismét egy mérföldkőnek számító új modellt mutatott be a Toyota, és ennek nem egy, hanem két példányát is nemes célokra ajánlotta fel. A két Tundra Hybrid a Barrett-Jackson aukciós ház scottsdale-i veteránautó-árverésének zárónapján került kalapács alá. Amellett, hogy a Toyota legmodernebb hajtáslánc-technológiáját, biztonsági és kommunikációs rendszereit alkalmazó Tundra Hybrid eleve egyedülálló ajánlat a pickup-piacon, az árverésre felkínált autók maguk is igazi különlegességek voltak.

Az új generációs Toyota Tundra Hybrid első két példánya eltérő felszereltséggel állt a reflektorfénybe. A 002-es alvázszámú modell egy Tundra TRD PRO kivitelű pickup volt. A korábbi laprugók helyett immár spirálrugókkal gyártott, többlengőkaros felfüggesztéssel szerelt Tundra kemény terepverziója joggal viseli a Pro nevet. 28 mm-es hasmagasság-emelése, speciális lengéscsillapítói, módosított első kanyarstabilizátora, masszív hasvédelme, különleges terepabroncsai, valamint fejlett elektronikus off-road segédrendszerei verhetetlenné teszik az aszfalttól távol, miközben közúton minden eddigi Tundránál pontosabban, komfortosabban és sportosabban viselkedik.

Hogy mennyire, azt jól jelzik a 2022-es modellévben újdonságként bevezetett Capstone luxuskivitel jellemzői és képességei. Az ugyancsak hibrid hajtáslánccal kínált óriást 22 colos, krómozott kerekek, fényűző bőrkárpitozás, zajcsillapító üvegezés, színes head-up kijelző, motorosan kihajtható oldalsó fellépők és napfénytető teszi a kisteherautók királyává. Nem véletlenül választotta ezt a kivitelt a legelső, 001-es alvázszámú Tundrához a Toyota: a soha nem látott felszereltségi szint és a páratlan hibrid hajtáslánc még ellenállhatatlanabb ajánlattá tette a jótékony célra felajánlott autót.

Az új generációs Tundra jelentőségére jellemző, hogy míg az első számú, luxuskivitelű példánya valóban letaglózóan magas, 700 000 dolláros áron talált gazdára, az „egyszerű” sportverzió és a valamivel kisebb rangot jelentő 002-es alvázszám sem akadályozta meg a licitálókat abban, hogy csaknem ugyanolyan magasra: 550 000 dollárig kergessék fel a licitet. Az autókhoz ráadásként olyan kincseket is felkínált a Toyota, mint a projekt főmérnöke, Mike Sweers által szignált motorburkolat, a Toyota formatervező stúdiójából származó, korai Tundra-vázlatok nyomata, illetve egy látogatás az USA paralimpiai csapatának edzőtáborába. Mindezt még értékesebbé teszi a tény, hogy a Tundra még nincs is gyártásban: a szerencsés nyertesek majd csak tavasszal vehetik át autójukat.

Az igazi nyertesek persze nem ők, hanem az Egyesült Államok paralimpikonjai, a Toyota ugyanis teljes egészében a fogyatékkal élő sportolók támogatására ajánlotta fel a két pickupból befolyt 1 250 000 dolláros, azaz 386 millió forintos összeget. Az autógyártó alapítványa, a Toyota U.S. Paralympic Fund a mai napig 4,9 millió dollárt fordított a testi vagy szellemi fogyatékosságuk ellenére teljes életet élő, álmaikat megvalósító, és ezzel százezrek számára követendő példát állító sportolók támogatására.

A Toyota Tundra Hybrid egy 3,5 literes, dupla turbós V6-os benzinmotor és egy tízfokozatú automata sebességváltó közé beépített, nagyteljesítményű (36 kW, 250 Nm) villanymotort alkalmaz. A teljes hajtáslánc rendszerteljesítménye 443 lóerő, a kombinált nyomatéki csúcs 790 Nm. A járműről részletesen ide kattintva olvashat.

Fotók: Toyota, Barrett-Jackson