Csökkent az első negyedévben a tömegközlekedés forgalma Németországban

    Az első negyedévben mintegy tizedével csökkent az autóbuszok és kötöttpályás tömegközlekedési eszközök utasforgalma Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes felmérésen alapuló becslése szerint.

    A Destatis felmérése alapján az autóbuszok és a kötöttpályás közlekedési eszközök, azaz a vasút, a helyiérdekű vasút, a villamos, a metró és a kötélpályás kabinok együttes forgalma 11 százalékkal csökkent az idei első negyedévben a tavalyihoz képest. Ezen belül a kötöttpályás közlekedési eszközöké 12 százalékkal, az autóbuszoké pedig 9 százalékkal.


    A vasúti utasforgalomról a többinél pontosabb adatok állnak a Destatis rendelkezésére, eszerint az első negyedévben 13 százalékkal kevesebben vették igénybe a vasutat a tavalyi első negyedévi 34,6 milliónál. Januárban és februárban még a megszokott kihasználtsággal közlekedtek a vasúti szerelvények, márciusban azonban 40 százalékkal esett vissza a forgalom. Az autóbuszok és villamosok forgalmáról nem állnak rendelkezésre havi adatok, csak negyedéves összesítések.


    Az első negyedévi forgalmi adatokat június közepén teszi közzé a Destatis mintegy nyolcszáz nagy tömegközlekedési vállalat adatainak az összesítésével.


    Tavaly napi átlagban 32 millió utas vette igénybe az autóbuszos és kötöttpályás tömegközlekedési szolgáltatásokat. Az adatgyűjtés 2004-es kezdete óta a tömegközlekedés forgalma évről évre növekedett Németországban.


https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/05/PD20_N025_461.html