Az európai gumiabroncs gyártók a koronavírus hosszantartó hatásaira figyelmeztetnek

A támogatás szükségességére hívják fel a figyelmet

A globális COVID-19, köznevén koronavírus járvány egyre súlyosabb, a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt hatása nem hasonlít semmilyen korábban tapasztalt eseményhez. Az egészségügyi aggodalmak, az ellátási lánc hiányosságai, az alacsony kereslet és a kormányzati intézkedések arra késztették az európai gumiabroncsipar szereplőit, hogy határozott lépéseket tegyenek. Az elmúlt hetekben az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetségének (ETRMA) számos tagvállalata jelentette be európai gyártóüzemének ideiglenes bezárását. Az ETRMA hazai tagszervezete, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) adatai szerint a helyzet Magyarországon is hasonló: a tagvállalatok egy része gyártási tevékenysége részleges vagy teljes szüneteltetéséről számolt be. Ám a fent említett tényezők hatása túlmutat az „egyszerű” gyárbezárásokon: olyan K+F létesítményeket és a kiskereskedelmi hálózatokat is érint, amelyek kulcsfontosságúak az iparág jövője szempontjából. A válság kiterjedt gazdasági- és szociális következményei miatt az ETRMA konstruktív párbeszédet sürget a szükséges intézkedésekről és támogatási rendszerekről mind uniós, mind nemzeti szinten.

A gumiabroncsipar minden szükséges intézkedést megtesz a munkavállalók és a közösségek egészségének védelme érdekében, és gyors intézkedéseket hoz a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. A létesítmények ideiglenes bezárásával az európai gumiabroncs-ipar a nemzetközi, nemzeti és helyi hatóságok ajánlásait követi azzal a határozott céllal, hogy megvédje munkavállalóit, megszakítsa a fertőzési láncot, és segítse a járvány terjedésének megakadályozását. „A fő operatív tevékenységek felfüggesztése kétségkívül súlyos, hosszú távú hatásokkal jár az iparunk számára. Ez az iparág egyik legnagyobb kihívása, amellyel valaha is szembesültünk.”– jelentette ki Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára, hozzátéve, hogy „jelenleg még nem világos, hogy az európai gumiabroncs-ipar mikor lesz képes folytatni a termelési tevékenységet, illetve, hogy a nemzetközi ellátási lánc mikortól működhet újra”.

A válság eddig példa nélküli jellege miatt az európai gumiabroncs-ipar határozott és gyors fellépésre szólít fel mind az EU, mind nemzeti szinten olyan szabályozási tervek kidolgozása érdekében, amelyek enyhítik a válság hatását. Az ETRMA támogatja az ipar, az EU intézményei és a kormányok közötti konstruktív párbeszédet olyan rendszerek kidolgozása érdekében, amelyek biztosítják a gumiabroncs-ipar munkavállalóinak jóllétét a COVID-19 vírusfertőzés idején is, és amelyek támogatják az európai gazdaság e létfontosságú ágazatában zajló tevékenységek zökkenőmentes és sikeres újraindítását, amint az egészségügyi válság véget ért. A Magyar Gumiabroncs Szövetség mindenben támogatja a nemzetközi szervezet kezdeményezését, egyben felajánlja segítségét és támogatását a hazai közigazgatási, gazdasági és társadalmi felek közötti, a helyzet rendezését célzó egyeztetésekhez.

A gumiabroncsok nem csak az áruk és az emberek mozgása szempontjából nélkülözhetetlenek, hanem az európai gazdaság szempontjából is. Közvetlenül körülbelül 370 ezer munkavállalót foglalkoztatunk Európában. Most kötelező jelleggel meg kell határozni, hogy miként támogassuk alkalmazottainkat, hogyan szolgáljuk ki az autóipart és más ügyfeleinket, továbbá az, hogy miként ösztönözhetjük ágazatunk fellendülését a kapacitás, a kutatási képesség és az innováció tartós veszteségének elkerülése érdekében valamennyi európai érdekelt fél bevonásával. ” – zárta szavait Fazilet Cinaralp.

Az ETRMA és a HTA is hangsúlyozza, hogy folyamatosan támogatja azokat az intézkedéseket, amelyeket európai, illetve nemzeti szinten már meghoztak, és mélységes háláját fejezi ki mindazoknak, akik a járvány élvonalában gondoskodnak a biztonságunkról.