Így fertőtlenítse kocsiját a járvány idején

A Škoda Auto az alábbiakat tanácsolja, hogy elkerüljük a fertőzést:

  1. Ha nem maradhat otthon, és muszáj autóba ülnie, menjen egyedül.
  2. Ha semmiképpen sem mehet egyedül, mindenkin legyen arcmaszk, és tájékoztassa a többi utast, hogy ne fogdossanak össze mindent, valamint legyen kéznél kézfertőtlenítő, illetve kesztyű. Ezen felül gondoskodjon az utastér intenzív szellőzéséről.
  3. A mellékelt fotók alapján, minden út után kívül-belül alaposan fertőtlenítse és szellőztesse át az autóját. Amellett, hogy a gyakran érintett részeket fertőtlenítette, otthonába érve az alapos és legalább fél percig tartó szappanozással egybekötött kézmosás legyen az első dolga.
  4. A kocsijában mindig legyen néhány friss arcmaszk, mivel a maszkokat – a minőségtől függően – néhány óránként cserélni kell. Ezt az időt azonban az autó szűk beltere jelentősen lerövídíti. Ezért kell menet közben gondoskodni az utastér intenzív szellőzéséről.
  5. A benzinkútnál kesztyűben fogja meg a töltőpisztolyt, és válassza az érintésmentes fizetési módot.
ezt_fertotlenitse_a_kocsiban.png

Mivel tisztítsunk?

A legkézenfekvőbb a szappannal és vízzel végzett intenzív mosás, a szappan ugyanis – akárcsak a kézmosás esetén – nem egészen egy perc alatt elpusztítja a vírust. Emellett a szappan és a víz nem károsítja a kárpitanyagokat, bár a bőröket időnként kenjük át cipőboltban kapható bőrápolóval, hogy ellensúlyozzuk a szappan szárító hatását.

Ugyancsak hasznos lehet a 70 százalékos alkohollal átitatott mikroszálas kendő, azonban a bőrkárpitra csak mértékkel használjuk, nehogy kifakítsa. A Consumer Report ugyanakkor azt írja, hogy semmiképpen se használjon fehérítőt vagy hidrogén-peroxidot az autó belsejében. Bár mindkettő elpusztíthatja a vírusokat a felületeken, valószínűleg károsítja az autó kárpitját.

A hidrogén-peroxid ugyanis igen erős vegyszer, amely hatékony ellenszere a penésznek, a vízkőnek, valamint a különféle foltok eltüntetésében is segít. (Nem árt tudni, hogy a háztartási célokra általában bőven elég 3 százalékos koncentrációban használni, mert efölött a bőrön komolyabb elváltozásokat, például fehér elszíneződést és égő érzést is okozhat.)

Ne használjon ammónia-alapú tisztítószereket az autó érintőképernyőin, mivel ezek károsíthatják a tükröződés- és ujjlenyomat-ellenes bevonatot!