Tarolt a Toyota

„Hatalmas öröm, egyben rendkívül pozitív visszajelzés számunkra, hogy a magyarországi Best Cars 2020 közönségszavazásán a 11 meghirdetett kategóriából a Toyota és a Lexus együtt 8 kategóriában szerzett díjat. Az Autó Magazin olvasóinak szavazatai alapján odaítélt helyezések ráadásul a legtöbb esetben összhangban vannak a díjazott modelljeink piaci teljesítményével. A Best Cars 2020 szavazáson első helyet szerző Aygo például januárban a kivonásoktól tisztított magyarországi újautópiacon is megszerezte az első helyet szegmensében. A bronzérmet szerző Yaris a piacon még jobban szerepel, szintén szegmensének legkelendőbb autója. Az ezüstéremmel díjazott Corolla nem csupán szegmense, de egyben Magyarország legnépszerűbb új autója is volt januárban. Az ezüstérmes RAV4 szintén szegmensének legkedveltebb autója, míg a szavazáson bronzérmes Camry januárban szegmensének negyedik helyén végzett. A nagycsaládos autóvásárlási program egyik lehetséges favoritjának tartott Prius Plus és a Lexus LS a szavazáson valamivel még jobb eredményt is ért el, mint a piacon, ami jól mutatja számunkra az ezekben a modellekben rejlő potenciált.” – avat be Varga Zsombor, az együtt a magyarországi részben vagy teljesen elektromos újautó értékesítések 60%-át és a hazai hibrid eladások 90%-át jegyző Toyota és Lexus márkák kommunikációs vezetője.

A két lap egyébiránt nem csupán a modellek rangsorolása tekintetében, hanem vásárlási preferenciáik kapcsán is kikérte az olvasók véleményét. Ebből többek között kiderült az is, hogy a hazai autóvásárlók számára kiemelten fontos leendő autójuk megbízhatósága, az alacsony fogasztás, valamint az autó márkája. Az autóvásárlók ezen felül nincsenek túl jó véleménnyel a dízel hajtásról, amelyet a magas karbantartási költségekkel, a magas károsanyag-kibocsátással asszociálnak, és egész egyszerűen ’nem tartják menőnek’. A legtöbben ezért azzal számolnak hogy a dízelek a jövőben még inkább visszaszorulnak. Az új autó vásárlásban gondolkodók mintegy egyharmada gondolkodik valamilyen részben vagy teljesen elektromos meghajtásban (18% hibrid elektromos, 9% plug-in hibrid elektromos és 6% akkumulátoros elektromos), a használtautó vásárlást fontolgatók körében ugyanakkor egyelőre csupán 12% ez az arány (6% hibrid elektromos, 3% plug-in hibrid elektromos és 3% akkumulátoros elektromos). Utóbbi kétségkívül összefügg azzal, hogy a használtautókból egyelőre még szűkösebb a részben vagy teljesen elektromos kínálat.

„Az, hogy a Toyota és a Lexus ilyen jól szerepelt a Best Cars 2020 közönségszavazásán, jól mutatja, hogy két márkánk jelenleg minden idők legerősebb modellportfólióját kínálja. Az ugyanakkor, hogy mára a hazai újautóvásárlók mintegy egyharmada gondolkodik részben vagy teljesen elektromos meghajtású autóban, miközben a magyarországi újautó eladások tekintetében 2019-ben ezek a meghajtások még csupán 6,9%-ot tettek, a tekintetben is jó visszaigazolás, hogy az elmúlt években sikeresen kommunikáltuk az öntöltő hibrid elektromos hajtás jelentette előnyöket. Az pedig, hogy a vásárlók számára kiemelten fontos az autójuk megbízhatósága, fogyasztása, és márkája, kifejezetten jó hír a megbízhatósági statisztikákon rendre az élen végző, a világ legfejlettebb öntöltő hibrid elektromos hajtása révén kifejezetten alacsony fogyasztású autókat kínáló és a világ legértékesebb autómárkájaként jegyzett Toyota, és prémium márkája, a Lexus számára.” – kommentálja a felmérés eredményeit Varga Zsombor.