A traktornak nincs gyűrődő zónája

A rendőrség adatai szerint október első hetében országszerte egymást követték az olyan súlyos, illetve halálos kimenetelű balesetek, amelyekben személyautó ütközött össze mezőgazdasági gépekkel.

A hagyomány szerint az aratás Péter-Pálkor kezdődik június végén, és akkor kezdenek feltűnni az alsóbbrendű országutakon a kombájnok, meg a terménnyel megrakott pótkocsit vontató traktorok. Mögöttük feltorlódik a sor, és nem ritka, hogy egy-egy türelmetlen autós öngyilkos előzésbe kezd.

Legutóbb október ötödikén, Székkutas és Orosháza között, a 47-es főúton történt olyan halálos baleset, amikor egy személygépkocsi pótkocsis traktorral ütközött. Az összeroncsolódott második generációs Suzuki Swiftben ülők közül egy ember a helyszínen meghalt, ketten megsérültek.

traktor_baleset_1_m.jpg

A közlekedőknek figyelembe kell venniük, hogy az őszi mezőgazdasági munkák miatt a mezőgazdasági területek közelében húzódó utakon bármikor felbukkanhatnak mezőgazdasági gépek, még a főutakon is, amely ugyan számukra általánosan tiltott, de felhajthatnak a főútra, ha a művelt területet másképp nem tudják megközelíteni.

Ha gyengébb vagy, légy óvatos

A személyautósoknak azért kell különösen óvatosnak lenniük, mert mezőgazdasági gépeknek nincs gyűrődő zónájuk, tehát a személyautó húzza a rövidebbet: jobban összeroncsolódik, mintha egy másik személygépjárművel karambolozna. Szó szerint még az is jobb, ha egy autóbusszal csattan össze az autó, mint egy a súlyos, és vaskos acél-alkatrészekből épült mezőgéppel.

traktor_az_uton2_m.jpg

Ha már szóba került a kombájn, jegyezzük meg, hogy a KRESZ szerint abban az esetben, ha a mezőgazdasági jármű több mint 4,5 méter széles, csak a közlekedőket figyelmeztető felvezető autó kíséretében mehet a közúton. Azonban bár sokszor látni nyáron hatalmas kombájnokat araszolni az alföldi utakon, a felvezető jármű olyan ritka, mint a fehér holló. Ezért csak azt tudjuk tanácsolni, hogy ne kapkodjuk el az előzést, mert az ilyen óriásokkal szemben a személyautókban ülőknek nincs semmi esélye.

dasblog