Borkai-gate és Audi-ingatlanok

Tekintettel arra, hogy a hivatalban lévő győri polgármesterrel kapcsolatos legutóbbi hírek között többször is fölvetődött egy bizonyos Audi-szál, amiről egyébként a HVG hét évvel ezelőtt – az akkor rendelkezésre állt és beszerezhető információk alapján –részletesen írt is, az esetleges félreértések tisztásása végett az Infovilág szerkesztősége kérdéseket intézett az Audi Hungária Kft. kommunikációs részlegéhez. Íme a kérdések:

  1. Ki(k)től, mikor, hol, mennyiért, mekkora területet vásárolt az Audi Hungaria Kft. Győrött (vagy a város közelében) a gyár fejlesztése, bővítése céljából az utóbbi 15 évben?
  2. Személy szerint kinek és mennyit fizetett az Audi a számára szükséges ingatlanokért?
  3. Van-e alapja az utóbbi napok kiszivárogtatásainak, különös tekintettel az Audi területvásárlásaira?
  4. Igaz-e, hogy természetvédelmi területeket is fölvásárolt/fölhasznált az Audi a terjeszkedéséhez?
  5. Volt-e, aki nem akarta eladni az ingatlanát a gyárnak?
  6. Tiltakozott-e bárki is a szóban forgó ingatlanok fölvásárlása ellen?

A válasz példás gyorsasággal meg is érkezett a győri nagyvállalat külső kommunikáció/PR vezetőjétől, Mithay-Markó Judittól. Íme:

„Az Audi Hungaria, mint transzparens és felelős vállalat, az ingatlanvásárlásainál maximálisan betartja a jogi és törvényi előírásokat.

Az Audi Hungaria nem vásárolt földterületet az első Logisztikai Központjának megvalósításához. A Logisztikai Központ 2012-es megvalósításához a vállalat egy nyílt pályázat során választott ki egy beruházót, aki megvásárolta a földterületet és a kiírásban foglaltak szerint megépítette az Audi Hungaria külső Logisztikai Központját. A Logisztikai Központot a beruházó üzemeltette és adta bérbe az Audi Hungariának.

A Logisztikai Központ egy olyan területen épült meg, amely az építkezés kezdetekor iparterületként volt besorolva. Az Audi Hungariának semmilyen szerepe nem volt a terület korábbi átminősítésének hatósági eljárásában, és semmilyen befolyása nem volt erre az eljárásra.

A terület és a Logisztikai Központ épülete az A-K Projekt-Éplog Kft. (projekttársaság) tulajdonát képezte. Az Audi Hungaria az épület bérlője volt.

2014-ben az Audi Hungaria megvásárolta az A-K Projekt-Éplog Kft. projekttársaságot.

A Logisztikai Központ bővítéséhez egy további területet vásárolt az Audi Hungaria 2014-ben. A telek megvásárlásakor a terület ipari célra hasznosítható területként volt besorolva. A terület megvásárlása előtti átminősítési eljárásban az Audi Hungaria nem vett részt.”

Miután az Audi készen vásárolta meg a számára szükséges épületet és a hozzá tartozó területet, igen nagy valószínűséggel a német vállalatnál már senki sem emelt szót egykori földje “önkéntes” eladása okán.