Magyarországon terjeszkedik a Rolls-Royce

Felvásárolta az elektromos és hibrid légi hajtásrendszereket fejlesztő Siemens-üzletágat a Rolls-Royce. Ezzel a cég magyarországi leányvállalatot hozott létre, ahol a Siemenstől átvett több mint száz mérnök dolgozik majd. 

Az üzlet megkötése egyben azt is jelenti, hogy ezek a tevékenységek szervesen illeszkednek a Rolls-Royce-nak a repülőgépipar villamosítását előtérbe helyező stratégiájához. Rob Watson, a Rolls-Royce Electrical igazgatója újságírók előtt elmondta:  „A repülés »harmadik korszakának« küszöbén állunk, amely a csendesebb és tisztább légi közlekedés következő szintjét hozza el számunkra, és új kollégáink nélkülözhetetlen készségeikkel, szakértelmükkel és új technológiával járulnak hozzá portfoliónkhoz.”

Paul Stein, a Rolls-Royce műszaki igazgatója szerint a mostani fejlesztések magukban foglalják a mikrogrideket és a vonatokhoz fejlesztett hibrid-elektromos rendszereket, valamint repülőipari megoldásokat. „A villamosítás csak egyike azon törekvéseinknek, amelyekkel a repülést fenntarthatóbbá tesszük. Továbbra is azon dolgozunk, hogy növeljük gázturbináink üzemanyag-hatékonyságát, magasabb szintre emeljük a repülőgép és a hajtómű közötti integrációt és előmozdítsuk a fenntartható üzemanyagok fejlesztését” – hangsúlyozta a szakember.

A Siemens magyarországi és német üzletága mintegy 180 szakembert foglalkoztat, aki a teljesen elektromos és hibrid megoldások széles skáláját fejleszti a repülőipar számára. Valamennyien továbbra is a jelenlegi helyszíneken folytatják a munkát.

A Rolls-Royce sikeres szárazföldi teszteket végzett egy hibrid hajtásrendszeren, amely számos kisebb platformon alkalmazható, ideértve az EVTOL járműveket (hibrid- elektromos, függőleges fel- és leszállásra képes légi járművek), a kereskedelmi közforgalmú repülőgépeket és a hibrid helikoptereket. Ezek a tesztek a világ egyik legátfogóbb hibridrepülőgép-hajtómű fejlesztési és integrációs programjának részei, előkészítve az utat a 2021-i kísérleti repülésekhez. Az ACCEL kezdeményezés részeként pedig kifejlesztenek egy teljesen elektromos demonstrációs repülőgépet is, amellyel megkísérlik megdönteni a teljesen elektromos repülés sebességének világrekordját.

A megállapodás a Rolls-Royce villamosítással kapcsolatos bejelentéseinek sorozatában a legújabb fejlemény. A vállalat augusztus végén Skandinávia legnagyobb regionális légitársaságával, a Widerøe-vel indított közös kutatási programot a kibocsátásmentes repülés kapcsán. A program része a légitársaság azon törekvésének, hogy 2030-ra lecseréli és villamosítja régi regionális flottáját.

Ugyanazon hónap elején a vállalat a németországi Brandenburg szövetségi tartománnyal, a Cottbusi Műszaki Egyetemmel és más ipari partnereivel közösen szándéknyilatkozatot írt alá egy szintetikus üzemanyagok előállítására szolgáló demonstrációs üzem felépítésére a németországi Lausitz régióban.