A Toyota robotikai fejlesztései is felpörögnek

A Toyota Embereket Segítő Robotját alapként használva az autógyártó és a Preferred Networks saját technológiái megosztása révén felgyorsítja a piaci igényekre felelő kiszolgáló és segítő robotok fejlesztését.

A Toyota és a Preferred Networks (PFN) megállapodást írt alá a Toyota Embereket Segítő Robot (HSR) platformjához kapcsolódó, közös kutatási-fejlesztési tevékenységről. A két vállalat célja, hogy a lehető legrövidebb időn belül a piaci igényeket kielégítő kiszolgáló robotokat fejlesszen. A közelmúltban a robotikai tevékenységek köre túllépett a kizárólagos ipari alkalmazáson, és megjelent az orvosi ellátásban, illetve a logisztikában is. Ugyanakkor számos problémát meg kell még oldani, hogy a kiszolgáló robotok kellően beilleszkedhessenek a felhasználók életébe, illetve a különféle helyzeteknek megfelelő döntéseket hozhassanak.

A két vállalat saját technológiáinak és know-howjának ötvözése révén a Toyota és a PFN olyan kiszolgáló robotokat szeretne fejleszteni, amelyek feladataik elvégzése mellett otthoni környezetben is képesek a tanulásra. A Toyota első lépésben a következő három év során több tucatnyi HSR-t ad bérbe a PFN-nek, miközben a két vállalat együttműködik majd a kutató-fejlesztő munkában. A Toyota és a PFN megosztják egymással a fejlesztőmunka során keletkező információkat és technológiákat, beleértve a már meglévő szellemi tulajdont is. Emellett a két vállalat szabadon, saját belátása szerint használhatja fel a közös munka során elért eredményeket. Ezáltal a Toyota és a PFN szeretné felgyorsítani a kiszolgáló robotok gyakorlati megvalósítását célzó fejlesztőmunkát.

A Toyota már 2004 óta foglalkozik a fogyatékkal élő, illetve idős embereket segítő partnerrobotok fejlesztésével az ’együttélés az emberekkel és segítésük a mindennapokban’ koncepció alapján. 2012-ben kifejlesztettük a HSR-t, az emberek önálló életvitelét segítő robotikai platformot, amit 13 különböző országban – köztük Japánban is – már 49 szervezet használ kutatási-fejlesztési célra. Tekintettel arra a hosszútávú célunkra, hogy olyan kiszolgáló robotokat fejlesszünk, amelyek jobban gondoskodnak vásárlóink igényeiről, lelkesedéssel fogadjuk azt a lehetőséget, hogy együttműködjünk a világszínvonalú intelligencia-technológiákkal rendelkező PFN vállalattal.” – avat be Nobuhiko Koga, a Toyota Frontier Research Center vezetője.

2014-es alapításunk óta alkalmazzuk a gépi tanulást a PFN-nél az autókban és ipari robotokban használható intelligens hardverek fejlesztése során. A CEATEC Japan 2018 kiállításon bemutattunk egy olyan robotot, ami képes teljesen automatikusan kitakarítani egy szobát. Gépi tanulási technológiák segítségével létrehoztunk egy HSR-t, ami képes felvenni és letenni különféle, előre meg nem határozott tárgyakat, felvázolni saját működési terveit, és reagálni az emberi utasításokra. A HSR kiemelkedően jó robotikai platform. Reméljük, hogy a HSR-t megalkotó Toyotával közös kutatási és fejlesztési munka révén sikerül felgyorsítani azon funkciók kifejlesztését, amelyek létfontosságúak az emberek otthoni környezetében tevékenykedő robotok számára. Célunk, hogy a világon elsőként sikerüljön megvalósítani a kiszolgáló robotok gyakorlati alkalmazását.” – árulja el Toru Nishikawa, a PFN elnök-vezérigazgatója.

A jövőben a Toyota és a PFN közösen dolgoznak majd olyan kiszolgáló robotok kifejlesztésén, amelyek elég intelligensek lesznek ahhoz, hogy különféle igényekről gondoskodhassanak, ezzel is hozzájárulva egyre több ember életminőségének javításához.