Csökkent a személyautók gyártása Csehországban

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
   Másfél százalékkal 747 ezerre esett vissza az első fél évben éves összehasonlításban a személygépkocsi-gyártás Csehországban – közölte szerdán a cseh autóipari szövetség.

    A három nagy csehországi autógyár közül a Skoda és a Hyundai kevesebb autót gyártottak, míg a Peugeut, Citroen és Toyota kiskocsikat gyártó TPCA többet.


    A Skoda Auto gyár, amely a csehországi személygépkocsi-gyártás majdnem kétharmadát adja, az első hat hónapban 470 ezer autót gyártott, 1,5 százalékkal kevesebbet, mint 2018 azonos időszakában. A dél-koreai Hyundai 160 ezer autó gyártott, ami 6,3 százalékos visszaesés. A Prágától keletre lévő Kolínban működő francia-japán TPCA 117 ezer autója viszont 5,9 százalékos növekedés.


    Az év első negyedében a termelés csökkenése 3,8 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a második negyedévben kissé megélénkült a termelés – mutatott rá az autóipari szövetség közleménye. 


    A Csehországban gyártott személygépkocsik 93 százaléka külföldi piacokon kel el, ezért a cseheket nagyon érzékenyen érinti a kereslet általános csökkenése az Európai Unió tagállamaiban – áll a közleményben. A csehországi eladások 7,9 százalékkal csökkentek.


    Az autóbuszgyártás 6,6 százalékkal, a motorkerékpárgyártás pedig 20 százalékkal emelkedett az első fél évben.