A Lexus dizájn-főhadiszállása három világot köt össze

A globális vásárlóközönség számára izgalmas és vonzó új formatervek tekintetében a mára nem csupán autóipari formatervezés, hanem a nemzetközi dizájnvilág élvonalába is tartozó Lexus felismerte, hogy mennyire fontos megérteni a világ különböző tájain élő emberek gondolkodását, prioritásait és ízlését. Éppen ezért a vállalat három egészen különböző helyszínen, más-más kultúrák gyújtópontjában hozta létre formatervezési központjait. Ezek a stúdiók önállóan és együtt is képesek dolgozni, és radikális ötletekkel gazdagítják az új modellek merész dizájnját, látványosan megkülönböztetve a Lexust minden más luxusautó-gyártótól.

A Lexus dizájn-főhadiszállása Japánban, Toyota Cityben működik. 1948 óta ez a központja a Toyota Csoport formatervezési tevékenységeinek, amelynek a japán luxusautómárka zászlóshajója. A stúdióban a nyers vázlatoktól a 3D tervezésen át egészen a prototípus építéséig a kreatív munka minden fázisát képesek elvégezni. A legfelső szintet egy 200 tonnás, elhúzható tető fedi, hogy az új modelleket a természetes fényben is megvizsgálhassák a szakemberek, egy másik emeleten pedig teljes méretű színházterem és virtulásvalóság-felszerelés kapott helyet a számítógépes dizájn tökéletesítéséhez. Az itt dolgozó tervezők alkották meg a jelenlegi Lexus LS legfelsőbb kategóriás luxuslimuzin, valamint az RX prémium SUV és az LC szupersportkupé formáit – utóbbi LC számos rangos nemzetközi dizájn-díjat is elnyert.

A Lexus európai formatervezési központja Dél-Franciaországban, Nizza közelében található. Az ED2 a 2000-es évben nyílt meg, valahol félúton az Alpok és a Földközi-tenger között, és már maga a központ elhelyezkedése is ihlettel szolgál az innovatív gondolkodáshoz. A kifejezetten e célra tervezett, 6000 négyzetméteres stúdióban dizájnerek és modellezők fejlesztik a Lexus tanulmányautóit, együttműködve Japánban dolgozó kollégáikkal.

A trió harmadik tagja a kaliforniai Newport Beach-en működő CALTY Formatervezési Kutatóintézet. A stúdió még a Lexus márka születése előtt jött létre, és ahogy Kevin Hunter elnök elmondja: “Mi nem csupán dizájn-stúdióként működünk, hanem rengeteg kutatást is végzünk, amire nagyon büszkék vagyunk. Ezért szerepel ez a stúdió nevében is.”

A CALTY mindig is a Lexus kreatív melegágyának számított; legutóbbi munkájuk közt szerepel a CT 200h eredeti koncepciója, illetve az LC kupé előfutára, az LF-LC megalkotása. Jelenleg szorosan együttműködnek egy másik létesítménnyel, amely a michigani Ann Arborban gyártástervezéssel foglalkozik.