Orosz motorosokat fordítottak vissza Georgia határáról

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
   Nem engedtek be 30 orosz, valamint a FÁK más országaiból érkező motorost Georgiába a helyi hatóságok – közölte hétfőn a georgiai belügyminisztérium.

    A motorosokat Kazbeki határátkelőhelynél fordították vissza. A georgiai belügyi tárca közleményében arra a törvényre hivatkozott, amelynek értelmében megtiltható a külföldi vagy állampolgárság nélküli személyek beutazása Georgiába, ha azok hamis adatot közölnek személyazonosságukról vagy utazásuk céljáról.
  

  Orosz sajtóértesülések szerint a motorosok oszlopa Georgián keresztül Görögországba szándékozott eljutni, ahol Szalonikiben május 1-jén és 2-án nemzetközi motoros találkozót rendeznek. 
   

 Az elmúlt évek során gyakorivá vált, hogy orosz motorosok megpróbálnak áthajtani Georgián május 9-én, a náci Németország feletti győzelem napján. Helyi lakosok nem egyszer megpróbálták megállítani és rávenni őket arra, hogy vegyék le járműveikről az orosz katonai dicsőséget hirdető, úgynevezett György-szalagot. 
   

 A régióban 2008 augusztusában fegyveres konfliktus tört ki, amikor Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Georgia kísérletet tett arra, hogy fegyverrel hódítsa vissza a szakadár Dél-Oszétiát. Utóbbi a konfliktus nyomán Georgia egy másik szakadár területével, Abháziával együtt, önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el. Ezt rajta kívül csak Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru tette meg.