Az LMP szerint be kell vezetni a dugódíjat a fővárosban

Az LMP szerint “egy normális szmogriadóterv azzal jár, hogy be kell vezetni a dugódíjat”.

    Gál József, a párt fővárosi képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: az LMP idei választási kampányának egyik fő témája lesz a dugódíj bevezetése. Azt követelik, hogy a budapesti belváros legyen lezárva, legyen sétálható, az autókat tiltsák ki a szűken vett belvárosból, a tágabban értelmezett belvárosba pedig csak dugódíj megfizetése után lehessen behajtani.

    Hozzátette: az LMP arra szólítja fel Tarlós István főpolgármestert, hogy a dugódíj bevezetésének előkészítésével minél gyorsabban szavatolja a budapestiek egészségét.
 

   Turcsán Szabolcs, az LMP országos elnökségének tagja szerint a kormány egy “súlyos légszennyezettségi vészhelyzetben” halogató magatartást tanúsít. Egy tanulmányt idézve azt mondta: Magyarországon évente 8-10 ezer ember idő előtti haláláért felelős a légszennyezettség, a szálló por. 

    A levegő minőségének javítása érdekében az LMP azt javasolja, korszerűsítsék a fűtési rendszereket, és erre álljon rendelkezésre egy könnyen elérhető pályázati program, az energiaszegénységet pedig számolják fel. Emellett szerinte szükség lenne arra, hogy a tömegközlekedésben azonnal kezdjék el lecserélni a dízelüzemű járműveket, valamint arra, hogy bevezessék a dugódíjat a fővárosban. Nagyszabású faültetési programot is javasol az ellenzéki párt.