Na, erre tuti nem számított szinte senki

Szaúd-Arábia is rálép a hidrogén alapú társadalomhoz vezető útra

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a hidrogén a jövő üzemanyaga, minthogy a világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia is elkezdi kiépíteni hidrogén töltőállomás-hálózatát. Az infrastruktúra egy kísérleti Toyota Mirai flottát fog üzemanyaggal ellátni.

A Saudi Aramco olajtársaság, illetve az ipari gázok és vegyszerek kereskedelmével foglalkozó Air Products közösen teremti meg egy leendő hidrogén alapú társadalom alapjait a Közel-Keleten[1]. A két vállalat már 2018-ban létrehozott egy hidrogént és elektromos energiát előállító vegyes vállalatot, most pedig, az együttműködés következő állomásaként az év második negyedévében üzembe helyezik Szaúd-Arábia első hidrogén töltőállomását. A nagy tisztaságú hidrogént az Air Products saját fejlesztésű SmartFuel technológiáját alkalmazva veszik majd fel a kúton azok az üzemanyagcellás gépkocsik, amelyeket a Toyota biztosít a kísérleti projekthez.

Miközben a közel-keleti államok adják a világ kőolajexportjának mintegy harmadát, egyre erőteljesebb az érdeklődés a régióban a fenntartható, zöld energiaforrások és technológiák iránt. Ez akkor is üdvözlendő törekvés, ha nem nemes szándék, hanem önös érdek vezérli az országokat: ugyanis minél kevesebb olajat használnak fel saját maguk, annál többet tudnak exportálni, aminek a nyersolajkészletek kimerülésével egyre nagyobb jelentősége lesz. Ebben az energetikai átállásban kulcsfontosságú szerep jut a hidrogénnek, amelyet a napsütésben rendkívül gazdag térségben hatékonyan és olcsón tudnak előállítani megújuló forrásból (napenergia) származó elektromos energiával. Emellett a hidrogén fosszilis energiahordozókból történő előállítása is valós lehetőség abban a térségben, amely a Föld olajkészletének több mint felével rendelkezik[2].

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!