Ne parázz! Van már olyan ország, ahol golyóálló kivitelben is kérhetőek a legnépszerűbb Toyoták

A Toyota Brazília helyi specialista cégekkel együttműködve szolgálja ki azon ügyfeleit, akik fokozott biztonságot keresnek autóikban. Egyelőre új és használt Corollák, Corolla Crossok, Hiluxok és SW4-esek páncélozására van lehetőség, ami után megmarad a gyári garancia is.

Ha páncélozott autókra gondolunk, valószínűleg a nyújtott, zászlókat viselő elnöki limuzinok és az őket kísérő nagy SUV-ok jutnak először eszünkbe, nem a hétköznapi típusok. Brazíliában azonban az autóvásárlók mostantól – egy új kereskedői opciónak köszönhetően – legmagasabb szintű védelmet kaphatnak akár egy mezei Corollában is. A Toyota Brazília helyi specialistákkal, az Avallon, a Carbon, az Evolution Blindagens és a Parvi Blindados cégekkel működik együtt, hogy a profi páncélozást, mint opciót új és használt modellekhez egyaránt kínálhassa. Az ügyfelek kérhetik a helyi Toyota márkakereskedésüket, hogy a náluk megrendelt járművüket még az átvétel előtt küldjék el az általuk kiválasztott páncélozó céghez. A megrendelő akár meg is látogathatja a műhelyt, amíg a járművét páncélozzák, így megismerheti a technikai változásokat. Miután megkapta a védelmet a kocsi, ugyanúgy a márkakereskedői szalonban adják át, mint a többit.

A hivatalos Toyota Brazília weboldalon külön erre a célra létrehozott aloldal szerint a kompatibilis modellek közé tartozik a Corolla szedán, a Corolla Cross, a Hilux és az vele azonos alapokra épülő, alvázas SW4 (Fortuner) SUV. Ezen típusok használt példányainak páncélozására is lehetőség van, amennyiben azok nem régebbiek öt évnél, és egy Toyota márkakereskedésben előzetes állapotfelmérésen esnek át.

A Toyota Brazília által jóváhagyott külsős cégek speciális acéllemezekkel és kevlárszövettel erősítik meg a karosszériát a fontos pontokon, és vastagabb ablakokat szerelnek be, így a jármű biztonságosabbá válik egy esetleges fegyveres támadás vagy robbantás esetén. Nem is akármilyen védelmet adnak ezek a Toyoták: III-A szintű páncélzatról van szó, ami a brazil hadsereg által megengedett legmagasabb szintű polgári védelmet jelenti a 9 mm-es pisztolyokból/géppisztolyokból és 44-es Magnum revolverekből leadott lövésekkel szemben.

Sajnos a páncélozás felára és többlet súlya egyelőre ismeretlen. Az azonban tudható, hogy a páncélozással foglalkozó cégek 5 év garanciát vállalnak a beszerelésre, és 5 vagy 10 év garanciát az anyagokra, attól függően, hogy hagyományos vagy könnyebb és ellenállóbb Udura páncélzatot kapott-e a jármű. Utóbbi más anyagokhoz képest akár kilencszer ellenállóbb, a kevlárszövethez képest 20 százalékkal, a rozsdamentes acélhoz képest pedig 80 százalékkal kisebb tömeg mellett. Mivel az Udura 50-80 kilóval csökkenti a teljes páncélzat tömegét, lassítja a jármű elhasználódását, és kevésbé rontja a menetteljesítményeit, valamint a fogyasztását. Természetesen a különböző páncélozási eljárások után a gyári Toyota-garancia is megmarad, ami Brazíliában 5 évet jelent. Az átalakított autóknak évente vagy 10 ezer km-enként vizsgálatra kell menniük, ahol külön ellenőrzik a műszaki alkalmasságot és a páncélozás állapotát. Azért vagy szükség a gyakori átvizsgálásra, mert a fékek, a gumik és a felfüggesztés élettartama a páncélzat miatt csökkenhet.

A páncélozást mint opciót az indokolja Brazíliában, hogy a bűnözési ráta enyhe csökkenése ellenére még mindig döbbenetesen magas a gyilkosságok száma: tavaly például elérte a 39 500-at, ami lakosságarányosan több mint hússzorosa a magyarországinak.

Fotók: CarsCoops, YouTube, The Armored Group

FRISS PARALIMPIAI HÍREINK >>>

Tudtad?