K. Gergely mindent megtesz, hogy ne válasszák újra! Hétvégenként ismét LEZÁRVA a rakpart!

Folytatódik az agyament és légszennyező rakpartzárás-sorozat: idén először a március 15–17-i hosszú hétvégén nyílik meg a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt.

A gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a már jól bevált, elmebeteg gyakorlatnak megfelelően autómentes környezetben használhatják a Margit híd és – az Erzsébet híd közelében – az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakaszt. Több tízezer ember kedveli a nyitott rakpartot, amit ebben az évben is rendszeresen felkereshetnek hétvégenként és ünnepnapokon. Ezúttal a Valyo civil egyesületnek köszönhetően egy tavaszi grillezésre is lesz lehetősége a kilátogatóknak.

A pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók ebben az évben először március 15-től 17-ig (péntektől vasárnapig) vehetik birtokukba a Pesti alsó rakpartot. A hosszú hétvégén teljes szélességében megnyílik a Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakasz. A fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, a gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét.

Ráadásul a Város és Folyó Egyesületnek (Valyo) köszönhetően március 15-én 14 órától a piknikszezon is elkezdődik. A szervezet egy kis közösségi munkára, piknikasztalok kihelyezésére, majd közös grillezésre invitálja az érdeklődőket a Jane Haining rakparton.

A BKK azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.

Fokozódó népszerűség: több tízezren a Duna-parton

A rakpartnyitás tavalyi szezonnyitó márciusi hétvégéjén két nap alatt több mint 26 ezren haladtak el az Erzsébet híd és a 2-es villamos vágányai alatt lévő viadukt között kijelölt mérőponton. A BKK adatgyűjtéssel és -elemzéssel foglalkozó munkatársai idén is monitorozzák a megnyitás hétvégéjén az áthaladókat. A hagyománnyá vált hétvégi nyitás növekvő népszerűségét mutatja, hogy a BKK adatai szerint tavaly egy júniusi hétvégén már több mint 33 ezer mozogni vagy kikapcsolódni vágyó haladt át a mérőponton.

Így lehet megközelíteni a bejárható rakpartrészt

Az érintett rakpartszakaszra a csütörtökről péntekre virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel és taxival közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt. A mozogni és kikapcsolódni vágyóknak érdemes tudniuk, hogy

  • az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni;
  • az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot.

Budapesti Közlekedési Központ

A  válaszadók 78 százaléka egyetért a kölcsönös bérletelfogadás bevezetésével