Az Audi felgyorsítja a felkészülést a Forma-1-be való belépéshez

Oliver Hoffmann, Member of the Board of Management of AUDI AG Technical Development.

  • A Volkswagen AG és az AUDI AG felügyelőbizottsága megszavazza a Sauber-csoport teljes átvételét
  • Oliver Hoffmann átveszi az Audi Forma-1-es elkötelezettségét, és a Sauber-csoport igazgatótanácsának elnöke lesz.
  • Andreas Seidl lesz az Audi F1 Team vezérigazgatója, és ezzel az Audi versenycsapatának arca
  • Gernot Döllner, az Audi vezérigazgatója lesz az AUDI AG műszaki fejlesztési részlegének vezetője

Az Audi vezérigazgatója, Gernot Döllner vezetésével a négykarikás márka világossá tette, hogy a vállalat mire összpontosít a jövőben az Audi Agendával. A termék és a technológia, valamint az Audi márka erősebb pozíciója a globális színtéren a fókuszban. Ennek fényében az AUDI AG és a Volkswagen AG felügyelőbizottságának tagjai úgy döntöttek, hogy megerősítik a Forma-1 iránti elkötelezettségüket, és felgyorsítják a felkészülést a 2026-os szezonra. Az Audi azt tervezi, hogy 100 százalékos részesedést szerez a Sauber-csoportban. Oliver Hoffmann általános képviselőként az Audi Formula 1 programjáért felelős személy lesz. Az Audi F1 Team vezérigazgatójaként Andreas Seidl lesz felelős az F1 projekt megvalósításáért, valamint az Audi F1 Team irányításáért.

Oliver Hoffmannt, aki jelenleg a Technikai Fejlesztési részleget vezeti, általános képviselővé teszi az igazgatóság, és ennek eredményeként ő lesz a felelős az AUDI AG Forma-1-es elkötelezettségének megvalósításáért és a motorsport legmagasabb szintjére való feljutásért. Az újonnan létrehozott pozíció egyesíti majd a Forma-1 program mindhárom pillérét: a nagyérdemű svájci versenycsapatban való részesedést, az Audi Formula Racing GmbH erőforrásának fejlesztését a neuburgi telephelyen, valamint az autópálya stratégiai irányítását és aktiválását. az AUDI AG programja. A Forma-1 program sikeres elindítása mellett ennek a csomagnak az a célja, hogy megerősítse az Audi márkát a globális színtéren, valamint szoros együttműködést biztosítson a motorsportok és a sorozatgyártás között.

Ezzel összefüggésben az Audi a Sauber Holding AG 100 százalékos átvételét tervezi. Ennek megfelelő megállapodást kötöttek a jelenlegi többségi részvényes Islero Investments AG-vel, amely teljes mértékben támogatja a változtatást. Az Audi Formula Racing GmbH részvényesi bizottságának elnöke mellett Oliver Hoffmann az összes Sauber vállalat igazgatótanácsának elnöke lesz.

Ezzel összefüggésben Oliver Hoffmann lemond az AUDI AG igazgatótanácsának tagságáról. Gernot Döllner, az Audi vezérigazgatója a műszaki fejlesztési részleg irányítását veszi át eddigi feladatai mellett. Folytatja a Műszaki Fejlesztés folyamatban lévő átalakítását. A fejlesztési idők lerövidítése mellett elsősorban a hatékonyabb struktúrákra és a felelősségi körök tisztázására helyezik a hangsúlyt annak érdekében, hogy az Audi Agenda által előírt termékek és technológiák prioritása operatív legyen.

A 2026-os FIA Forma-1-es világbajnokságon való részvételének előkészítése során az Audi újabb kulcsszerepet tölt be. Az Audi F1 Team vezérigazgatójaként Andreas Seidl lesz felelős az Audi F1 projekt megvalósításáért, valamint az Audi F1 Teamért. Ő lesz a leendő Audi Formula 1 Team arca is.

Manfred Döss, az AUDI AG felügyelőbizottságának elnöke: „A Forma-1-be való belépés nem csak az Audi motorsportban folytatott nagyon sikeres történetének csúcsa, hanem egyben olyan nagy sport kihívás is, mint pénzügyi kötelezettségvállalás. Oliver Hoffmann feladatainak összevonása és a Sauber-csoport teljes átvétele révén felgyorsítjuk a felkészülést a 2026-os szezonra.”

Jörg Schlagbauer, az AUDI AG Felügyelő Bizottságának alelnöke és az Általános Üzemi Tanács elnöke: „Az Audinak technológiailag rugalmasnak, cselekvésképesnek és jövőállónak kell maradnia. Ehhez világos irányvonalra van szükségünk. A „Vorsprung durch Technik” kell, hogy legyen a törekvésünk. Ez most a vezetőség elsődleges prioritása lett. Ezért már alig várom, hogy még intenzívebben dolgozhassak Gernot Döllnerrel. Minden Audi alkalmazott köszönetet mond Oliver Hoffmannnak a munkájáért. Sok sikert kívánunk neki és a négykarikásnak a motorsport első osztályában.”

Gernot Döllner, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke: „Köszönöm Oliver Hoffmannnak az igazgatótanács műszaki fejlesztésért felelős tagjaként tanúsított fáradhatatlan elkötelezettségét. Az elmúlt években Oliver jelentősen hozzájárult az Audi termék DNS-ének élesítéséhez, amelyet most lépésről lépésre hozunk piacra az Audi Q6 e-tron bevezetésével. Különösen a számunkra fontos PPE-n és PPC-n alapuló nagy volumenű modellek viselik az aláírását.”

Hoffmann motorsportban szerzett széleskörű tapasztalata teszi őt a megfelelő emberré a megfelelő időben. Az igazgatótanács műszaki fejlesztésért felelős tagjaként és az Audi Sport vezetőjeként nagy motorsport sikereket tudott elérni a márka számára a négy karikával. Ide tartoznak a nemzetközi győzelmek és bajnokságok az ügyfélversenyeken, a DTM-ben és a teljesen elektromos Formula E világbajnokságon. A közelmúltban az Audi volt az első gyártó, amely innovatív elektromos hajtáslánccal nyerte meg a híres és hírhedt Dakar Rallyt. Javában folynak a 2026-os Forma-1-be lépés előkészületei.

Oliver Hoffmann: „Szeretnék köszönetet mondani a Technikai Fejlesztés teljes csapatának az elmúlt évek nagyszerű teljesítményéért, és büszke vagyok azokra a kiemelkedő termékekre, amelyek intenzív munkánk eredményeként a következő hónapokban az utcára kerülnek. A motorsport, különösen a Forma-1 a nagy szenvedélyem. Meggyőződésem, hogy a felelősségi körök összevonásával és a Sauber-csoport 100 százalékának átvételével tovább fogjuk gyorsítani a 2026-os bevezetésre való felkészülést. Örülök, hogy sikerült megszereznünk Andreas Seidl szolgáltatásait az Audi F1 Team vezérigazgatójaként. Pontosan ő a megfelelő ember ambiciózus tervünkhöz. A gyártói és a Forma-1-es csapatok vezetői pozícióiból szerzett széles körű tapasztalatának köszönhetően jelentős mértékben hozzájárul majd az Audi Forma-1-es projektjéhez.”

A németországi Passauban született Andreas Seidl motorsport-pályafutását a BMW Forma-1-es programjában kezdte; ott töltött ideje alatt a versenyműveletek igazgatója is volt. Csapatvezetőként Seidl több világbajnokságot és három összesített győzelmet ünnepelt a rangos Le Mans-i 24 órás versenyen. 2019 és 2022 között Seidl a McLaren Forma-1 csapatának csapatfőnöke volt, majd 2023-ban átvette a Sauber csoport vezérigazgatói posztját.

Andreas Seidl: „Köszönöm Gernot Döllnernek és Oliver Hoffmannnak a bizalmat, és alig várom, hogy az Audi F1 Team vezérigazgatójaként egy rendkívül motivált csapattal együtt bevezessük az Audit a Forma-1-be. Világos ütemtervünk van arra vonatkozóan, hogyan akarunk versenyképesek lenni Hinwilben és Neuburgban is. Ambiciózus céljaink vannak. Megvalósításuk folyamatban van, és a Sauber AUDI AG általi teljes átvétele még felgyorsul.”