Lewis Hamilton sokkolta az F1-es világot azzal, hogy a Ferrarihoz igazol a 2025-ös szezonra

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton várhatóan Charles Leclerc mellett fog versenyezni a Ferrarinál

A hétszeres Forma-1-es világbajnok, Lewis Hamilton a hírek szerint 2024 végén elhagyja ülését a Mercedesnél, és a Ferrari versenyautójába ül a 2025-ös szezonra. A pilóta várhatóan Carlos Sainz helyére lép majd az olasz csapatban.


Néhány napja jelentették be, hogy a Peroni Nastro Azzurro 0.0% a Scuderia Ferrari új Forma-1-es partnere. Az egyik szponzorációs reklámképen a piros kisautón 44 azaz Lewis Hamilton rajtszáma látható.
(Valójában ez Maurice Trintignant 1955-ös Ferrarija ami ténylegesen 44-es számmal futott.)

Ha beigazolódik, a lépés az elmúlt évek egyik legmegrázóbb lépése lesz, és Hamilton 13 év és 6 világbajnoki cím után távozik a Mercedestől. Egy szezont is kihagyna egy kétéves szerződésben, amelyet néhány hónapja írt alá a német csapattal.

Sem Hamilton, sem a csapatok még nem erősítették meg a lépést, de a BBC vezető forrásokra hivatkozva megerősítette a lépést. A csapatváltást várhatóan hamarosan hivatalossá teszik, és a hírek szerint a Mercedes ma egy teljes csapattalálkozót tart, hogy bejelentse sztárja távozását.

A lépés duplán megdöbbentő, mert a Ferrari úgy értesült, hogy Carlos Sainzcal tárgyal a szerződéshosszabbításról. A pilóta kitartó keze volt a Scuderiában, és ezzel megszerezte a 2023-as szezon egyetlen Nagydíj-győzelmét.

Nyilvánvaló azonban, hogy a Ferrari elnöke, John Elkann, aki baráti kapcsolatban áll Hamiltonnal, megtudta, hogy Hamilton fontolóra veheti a lépést, és gyorsan cselekedett annak érdekében. Ezért úgy tűnik, hogy a pilóta Charles Leclerc mellett fog versenyezni, aki nemrég írt alá többéves szerződést a Ferrarival.

A jelentések két nehéz év után érkeztek a Mercedes számára, amelyek során nem tudott lépést tartani a Red Bull-lal. A pilóta és a csapat is elismerte, hogy az autó alulteljesít, és bár vannak jelei a 2024-es fejlesztéseknek, nem világos, hogy valaki utolérheti-e Max Verstappent, mielőtt a szabálykönyv 2026-ban megváltozik.

Míg Hamilton a közelmúltban azt mondta, reméli, hogy a Mercedesnél fejezi be pályafutását, korábban azt is mondta, hogy a Ferrarival való szereplés jó módja annak, hogy befejezze pályafutását. Nem valószínű azonban, hogy fel akarja rúgni a sarkát. Hamilton még egy világbajnoki címével megelőzheti Michael Schumachert, és a sportág történetének legjobban kitüntetett versenyzőjévé válhat. Történelmileg a versenycsapatok ravasz értékelője is volt. Nem sokkal az F1 egyik leglenyűgözőbb sikere előtt lépett át a McLarenből az alulteljesítő Mercedeshez.

Ez azonnali probléma elé állítja a Mercedest, akinek egy második pilótát kell szerződtetnie, aki segíthet életben tartani világbajnoki reményeit. A csapatnál eltöltött idő alatt George Russel kiváló képességű pilótának bizonyult, de a mellette lévő ülést nagyon be kell tölteni, és az F1 legjobb esélyesei közül sok hosszú távú szerződést köt. Bár Sainz, aki egy hasonló pác, szépen belefér.

A Forma-4-ben folytatja pályafutását a gokart vb-ezüstérmes Hideg Ádám