Iron Dame Doriane Pin csatlakozik a Junior Programhoz, és belép az F1 Akadémiába

Újabb izgalmas versenyző tehetséggel bővült a Mercedes-AMG F1 Team Junior Programja, amikor a feltörekvő csillag, Doriane Pin csatlakozik a sorokhoz. A 20 éves francia nő az Iron Dames és a Prema Racing támogatásával képviseli majd a csapatot az F1 Academy-ben, a kizárólag nőkből álló versenysorozatban.

Doriane az elmúlt években az egyik legkiválóbb női versenyzőként igazolta magát, és lenyűgöző, ahogyan feljebb emelkedett az állóképességi versenyzés ranglistáján. A párizsi tagja az úttörő Iron Dames projektnek, az úttörő platformnak, amely elkötelezett a nők motorsportban való népszerűsítése és támogatása mellett. Doriane ezen a programon keresztül mutathatta meg igazán tehetségét a volán mögött, és láthatta karrierje virágzását.

Doriane így nyilatkozott: „Hihetetlenül boldog vagyok, hogy csatlakozhatok a Mercedes-AMG F1 Team Junior Programjához, és idén képviselhetem a csapatot az F1 Akadémián a Prema Racinggel. Új fejezet kezdődik, és büszke vagyok arra, hogy megtehetem ezt a következő lépést egy ilyen rangos csapatban és az Iron Dames projektben. Hálás vagyok a bizalmukért, és megtiszteltetés, hogy versenyezhetek a színeikért. Az együléses autóba költözés egyértelmű célja volt a karrieremnek, és ebben a környezetben lenni nagyszerű megközelítés. Nagyon keményen dolgozom, hogy elérjem ennek a sportágnak a legmagasabb szintjét, és alig várom, hogy versenyezzek.”

Toto Wolff, a Mercedes-AMG PETRONAS F1-es csapatának csapatfőnöke és vezérigazgatója így nyilatkozott: “Doriane egy izgalmas tehetség, és örülünk, hogy úgy kezdjük meg részvételünket az F1 Akadémián, hogy ő lesz a kiválasztott versenyzőnk. Szorosan figyelemmel kísértük őt. Az elmúlt évek fejlődése, ahogyan azt folyamatosan lenyűgözte. Deborah Mayer és az Iron Dames szervezet fantasztikus támogatása lehetővé tette számára, hogy eddig a pontig mutassa ki képességeit; elszántan és ügyesen kihasználta ezt a lehetőséget. Most már alig várjuk, hogy együttműködve az Iron Dames-szel, a Prema Racinggel és az F1 Akadémiával, hogy támogassák Doriane-t karrierje következő lépésében.”

Deborah Mayer, az Iron Dames projekt alapítója hozzátette: „Rendkívüli, hogy egy 20 éves fiatal nő csatlakozik a Mercedes-AMG PETRONAS F1 csapatához, amely az egyik legrangosabb csapat a Forma-1-ben. Amióta 2021-ben csatlakozott az Iron Dames projekthez, Doriane a tehetség, az elszántság és a kivételes érettség bizonyítéka. A Mercedes-AMG F1 Team Junior Program tagjává válása ígéretes lépés fiatal karrierjében. Ahogy az F1 Akadémia fejlődött, a második szezonra való felállás érdekes kihívásnak ígérkezik számára. Ez egyben csodálatos és nagyon pozitív szimbóluma annak a visszhangnak és hatásnak, amelyet az Iron Dames projekt képes kifejteni a tehetségek gondozásában és virágzásában. Büszkék vagyunk és örülünk, hogy továbbra is támogathatjuk Doriane-t, amikor a lehető legmesszebbre viszi az álmát.”

A 2019-es francia bajnokság megnyerése után Doriane gokart végzett, és megszerezte az Iron Dames támogatását. Öt dobogós helyezést ért el a 2021-es Le Mans-kupán, mielőtt az áttörést jelentő 2022-es év során az akkori tinédzser a Ferrari Challenge Europe bajnoka lett, és 14 versenyből kilencet megnyert. Győzelmet aratott a rangos 24 Hours of Spa-n, és történelmi győzelmet aratott a European Le Mans Series szezonzárón a GTE-AM osztályban.

Ezzel a sikerrel bekerült a 2023-as FIA Endurance Világbajnokságba, ahol Mirko Bortolotti és a korábbi F1-es, Daniil Kvyat mellett az LMP2 kategóriában versenyezhet. A legénység a szezonnyitó versenyen dobogós helyezést ért el, és Doriane lett az első nő, aki elnyerte az áhított „Év Kinyilatkoztatása” díjat. Az évet azzal zárta, hogy először versenyzett együlésesben, összetettben második lett, és futamgyőzelmet szerzett a Forma-4 Délkelet-Ázsia bajnokságban.

Az F1 Akadémia célja a női versenyzők fejlesztése és felkészítése a magasabb szintű versenyzésre. A második évadhoz közeledve a sorozat mind a hét fordulóban csatlakozik az F1 támogatási számlájához, és az egész világon versenyez. A 2024-es kampány Szaúd-Arábiában kezdődik március 7-én, majd Miamiba, Barcelonába, Zandvoortba, Szingapúrba, Katarba indul, és Abu Dhabiban ér véget.