Egy 800 lóerőss, teljesen elektromos R30-as jachtot dobnak piacra


A 221 kWh-s akkumulátorral, 800 LE-s motorral és 45 mérföld/órás végsebességgel a BIG R30 azt akarja, hogy a jachtok elektromosan működjenek.

Végre van egy elektromos jármű, amely a Teslához kapcsolódik, és amelyet vízen lehet irányítani. Nem, ez nem a Cybertruck, hanem a Blue Innovations Group (BIG) R30, egy új jacht, amely ezen a hétvégén csapta le először nyilvánosan a hullámokat.

A hajót december 16-án bocsátották vízre a floridai St. Petersburgban, ahol a cég székhelye található. John Vo, a BIG alapítója és vezérigazgatója szerint „a legjobb csónakázási élményt” fogja nyújtani. Mielőtt elindult volna a nyílt tengeren, Vo a Tesla globális gyártási vezetője volt.

„Az R30-at a semmiből tervezték. Kidobtuk azt a forgatókönyvet, amelyet a legtöbb hajóépítő követ, mert ha hunyorog a szemünk egy hajókiállításon, a legtöbb hajó ugyanúgy néz ki” – mondta Vo. „Az R az R30-ban a Revolution rövidítése, úgy döntöttünk, hogy valami gyökeresen mást, radikálisan jobbat kínálunk.”

Az elektromos jacht 221 kWh-s akkumulátorral van felszerelve, amely 10 000 fontot (4536 kg) nyom, és két motort hajt meg, amelyek együttes teljesítménye 800 LE (596 kW/811 LE), amivel elérheti a 45 mérföld/órás célsebességet ( 72 km/h). Ezen kívül integrált felhasználói felülettel és napelemes töltési lehetőséggel rendelkezik, így a maga nemében az első, teljesen elektromos kabinos cirkáló.

A 30 láb (kilenc méter) hosszúságú BIG az R30-at tökéletes hajónak tartja azon barátok és családok számára, akik szeretnék élvezni a vizet. Ebből a célból egy „összecsukható óceáni terasszal” rendelkezik, amely kibővül, hogy több helyet biztosítson a fedélzeten. Konyhasarokkal, hűtőszekrénnyel, légkondicionálóval és bidével ellátott fürdőszobával rendelkezik.

Az év elején a Consumer Electronics Show-n mutatták be először, az érdeklődő vásárlók az R30-asért 1000 dollárért foglalhatnak egyet. Ha az első 100 között akarnak lenni, akik R30-at kapnak, fizethetnek a „NAGY foglalásért”, amely 5000 dollárba kerül.

A jacht gyártása 2024 harmadik negyedévében kezdődik (nem a második negyedévben, ahogyan azt eredetileg jelezték), és az irányár 300 000 dollár.