Rekordbírságot kapott a tavaly karácsonykor járatainak ezreit törölni kényszerülő amerikai légitársaság

    Százmilliós rekordbírsággal sújtotta az amerikai szövetségi kormány a tavaly karácsonykor járatainak jó részét törölni kényszerülő légitársaságot, a Southwest Airlinest.

    A közlekedési minisztérium hétfőn megjelent közleménye szerint a nagy közlekedési vállalkozásnak összesen 140 millió dollárt (49,3 milliárd forintot) kell fizetnie, ami példa nélküli.


    Az indoklás szerint a csaknem egy éven keresztül tartó vizsgálat megállapította, hogy a Southwest számos ponton megsértette a fogyasztóvédelmi törvényt azzal, ahogy a rendkívüli helyzetet kezelte. A kifogások közé sorolta a kormányhatóság többi között az utastájékoztatás hiányát, valamint azt, hogy a társaság késlekedett a kártérítéssel.


    Pete Buttigieg miniszter azt közölte, hogy a bírsággal “precedenst akartak teremteni”, valamint üzenetet küldeni a légiközlekedésben működő más cégeknek.


    Az Egyesült Államok nagy repülőtársaságai közé tartozó Southwest a tavalyi ünnepi utazási időszakban 10 nap alatt mintegy 17 ezer járatot volt kénytelen törölni, részben a téli időjárás miatt. A fennakadások következtében több mint 2 millió utas nem érte el időben úticélját, sokan a repülőtereken töltötték a karácsonyt is.


    A múlt év decemberének második felében az Egyesült Államokon keresztülvonuló, rekordhideggel járó viharok számos légitársaság járatait érintették, ugyanakkor miközben a légiközlekedési cégek túlnyomó többsége rövid időn belül úrrá lett a közlekedési káoszon, addig a Southwest Airlines több napon keresztül sorozatban törölte járatait.


    A vállalat már összesen 600 millió dollár kártérítést és visszatérítést fizetett ki utasainak, és – közlése szerint – a káosz összesen csaknem 1,2 milliárd dollár kiadással járt számára.

Leváltották a brassói repülőtér igazgatóját a Dan Air távozása miatt