Rekordnyereséget ért el az Emirates üzleti éve első fél évében

    Az Emirates vállalatcsoport első féléves pénzügyi jelentésében arról számolt be, hogy a csoportszintű nyereség és árbevétel történelmi rekordot döntött, köszönhetően a légiközlekedés és szállítmányozás iránti növekvő igénynek – derült ki a vállalatcsoportnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményéből.

    Az Emirates Group a 2023-24-es üzleti éve szeptember végével zárult első fél évében 2,7 milliárd dollár nettó nyereséget ért el, ami 138 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 1,2 milliárd dolláros  rekordnyereségnél.


    A cégcsoport 5,6 milliárd dolláros EBITDA-ról számolt be, ami jelentős javulás a tavalyi év azonos időszakában elért 4,2 milliárd dollárhoz képest.


    Az árbevétel 18,3 milliárd dollár volt a 2023-24-es üzleti év első hat hónapjában, ami 20 százalékos növekedés a tavalyi 15,3 milliárd dollárhoz képest. Ennek hátterében a légi közlekedés iránti világszerte tapasztalható erős kereslet áll a jelentés szerint.


    A csoporton belül az Emirates légitársaság profitja az első fél évben új rekordot ért el, 2,6 milliárd dollár lett, szemben a tavalyi év azonos időszakának 1,1 milliárd dolláros profitjával. A légitársasági üzletág 16,2 milliárd dolláros árbevétele 19 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakában elért 13,7 milliárd dollár bevételhez képest – olvasható az Emirates közleményében.


    A 2023-24-es üzleti év első félévét stabil, 11,6 milliárd dolláros készpénzállománnyal zárta a vállalatcsoport 2023. szeptember 30-án. A készpénztartalékoknak köszönhetően az Emirates Group képes volt folytatni a koronavírus világjárvány idején felvett hitelének törlesztését, de emellett jelentős osztalékot is fizetett tulajdonosainak, a tavaly meghirdetett célkitűzéseivel összhangban.


    Az Emirates Group alkalmazottainak száma 2023. március 31-hez képest 6 százalékkal nőtt, szeptember 30-án 108 996 fő dolgozott a vállalatnál. Mind az Emirates, mind a dnata légi szolgáltató vállalat jelenleg is folyamatosan toboroz új munkatársakat Magyarországon is.


    Az Emirates légitársaság tovább növelte a kapacitását és a dubaji repülőtéri csomóponton keresztül közlekedő járatainak számát, válaszul a globális keresletélénkülésre. Szeptember 30-ig a légitársaság 144 repülőtérre üzemeltetett utas- és teherszállító járatokat, kihasználva a teljes Boeing 777-es flottáját és 104 A380-as repülőgépét.


    Az Emirates közlése szerint a pénzügyi év első hat hónapjában a teljes kapacitás 25 százalékkal, 28,5 milliárd tonnakilométerre (ATKM) nőtt a kibővített járatprogramnak köszönhetően. A rendelkezésre álló üléskilométerben (ASKM) mért kapacitás 30 százalékkal nőtt, míg az utaskilométerre jutó bevételben (RPKM) mért utasforgalom 35 százalékkal emelkedett. Az átlagos foglaltság 81,5 százalék volt, szemben az előző év azonos időszakában mért 78,5 százalékkal.


    Az Emirates 2023. április 1. és szeptember 30. között 26,1 millió utast szállított, ami 31 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.


    Az Emirates Skycargo az év első hat hónapjában 1 035 000 tonna árut szállított, ami 11 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy a globális áruszállítási piac összességében gyengült – áll a vállalat közleményében.


    A földi kiszolgálással foglalkozó leányvállalat, a dnata árbevétele 27 százalékkal emelkedett, és elérte a 2,5 milliárd dollárt, a nyereség pedig 200 százalékos javulással 193 millió dollár lett.

Kezdődjön a játék! Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS