Végrehajtotta szűzrepülését az orosz Il-96-400M repülőgép

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
     Végrehajtotta szűzrepülését az Il-96-400M széles törzsű, modernizált, hosszú távolságokra készült repülőgép prototípusa – közölte szerdán Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter.

    “A korszerűsített IL-96-400M első és sikeres repülése a hazai tervezőirodák és repülőgépgyárak legmagasabb szintű kompetenciájának bizonyítéka” – mondta Manturov az orosz kormány sajtószolgálatának közleménye szerint.


    A tárcavezető szerint a modernizált repülőgép megőrizte az IL-96-300-as nagy teljesítményét. és új üzemeltetési és szállítási képességeket is kapott. A továbbfejlesztett jármű törzsét 9,35 méterrel meghosszabbították, a gép nagyobb teljesítményű PSZ-Z90A1 típusú hajtóműveket kapott, és így akár 370 utas befogadására is alkalmas. A maximális repülési távolsága 8100 kilométer.


    “Az orosz alkatrészekből készült új, korszerű kormányzási, navigációs és rádiókommunikációs berendezéseknek köszönhetően javul a repülésbiztonság és a megbízhatóság, a repülőgép aerodinamikai elrendezésében, szerkezetében rendszerei pedig olyan megoldásokat alkalmaztak, amelyek biztosítják az üzemeltetés hatékonyságát” – hangsúlyozta Manturov.


    Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója közölte, hogy az Il-96-400M program elnöki döntés alapján indult. A repülőgép légi teher- és utasszállításra egyaránt alkalmas.


    Csemezov szerint az ilyen repülőgépek létrehozása biztosítja Oroszország technológiai szuverenitását.

VIDEÓKÉRT KATTINTS IDE!