Felavatták az M30 piacot és elektromos töltőállomást Halmajon

Halmaj, 2023. október 30. Bánné Gál Boglárka (Fidesz-KDNP), a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyûlés elnöke, Koncz Zsófia fideszes országgyûlési képviselõ, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István agrárminiszter és Tóth József (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Halmajon az M30 piac és elektromos töltõállomás átadásán 2023. október 30-án. MTI/Vajda János

A kormány célja, hogy vidéken élni életminőséget jelentsen – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Halmajon az M30 piac és elektromos töltőállomás átadásán.

    Kifejtette, ez azt jelenti, hogy a természet által megalkotott környezetben olyan infrastrukturális fejlesztések történhessenek, hogy a vidéken élőknek valóban minőségi életük lehessen.


    Nagy István úgy fogalmazott, az átadott piac egy gazdaságfejlesztési központ is, amely a helyi gazdaságot is erősíti. Hozzátette: a hazai földben megtermelt helyi termékek értékesítése hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez.


    A hazai termékek megvásárlásával a magyar családokat és munkahelyeket tudjuk támogatni, és biztosak lehetünk abban, hogy jó minőségű és biztonságos termékeket vihetünk haza – emelte ki az agrárminiszter.


    Elmondta, ezen szemlélet alapján kezdte meg 2012-ben a kormány a helyi termelői piacok fejlesztését. A cél az volt, hogy segítsék a kistermelők által megtermelt alaptermékek és az azokból előállított élelmiszerek eljuttatását a fogyasztókhoz.


    Nagy István ismertette, országosan ma már 321 termelői piac működik, ebből 23 Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Kiemelte, míg 10 évvel ezelőtt alig 5 ezer regisztrált kistermelő volt, ma már több mint 23 ezer ember foglalkozik ezzel a tevékenységgel, közülük csaknem 800-an szintén a vármegyében termelik és kínálják portékáikat.


    A miniszter elmondta, hogy a Vidékfejlesztési programon keresztül hirdették meg a kistermelők termelési- és értékesítési lehetőségeinek stabilizálását segítő beruházási pályázati csomagot, amely a mezőgazdasági kisüzemek és a helyitermék-értékesítő piacok és vásárterek támogatására irányuló felhívásokból tevődött össze.


    A programon belül a piacok támogatására irányuló kiírásban 162 kérelem csaknem 13 milliárd forint forrásban részesült, míg a kisüzemeket érintő felhívásban több mint 13 ezer mezőgazdasági kisvállalkozás nyert el egyenként 15 ezer eurós, összesen mintegy 74 milliárd forintnyi támogatást. Nagy István hozzátette: mindezt úgy, hogy ehhez a pályázóknak nem volt szükségük önrészre.


    A Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai tervben a kormány továbbra is folytatja a kisüzemek támogatását, melyre a jelenlegi tervek alapján a tárca első körben mintegy 30 milliárd forintot különített el, a felhívás pedig jövő tavasszal el is indul – hangsúlyozta az agrárminiszter.


    Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott, a kormány számára kiemelt fontosságú a vidék és annak megtartóerejének növelése. Mint mondta, Halmajon tavaly bölcsődét adtak át, emellett több utat és kerékpárutat is felújították, illetve az óvoda és az iskola is megújult.


    Hozzátette, folyamatosan dolgoznak a helyi gazdaság fejlesztésén, és az M30-as autópálya megépítését az elmúlt időszak egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztésének nevezte.


    Tóth József (Fidesz-KDNP), Halmaj polgármestere elmondta, az utóbbi négy évben a Vidékfejlesztési program támogatásával többek között megújult a község közétkeztetést biztosító konyhája és a fogászati rendelő is.


    Az M30 termelői piac és elektromos töltőállomás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban mintegy 108 millió forintos európai uniós és hazai forrásból valósult meg, a beruházás kivitelezője pedig a Mónusz Kft. volt – ismertette a polgármester.


    Az ünnepi köszöntők után az egyházi felekezetek képviselői megáldották az átadott létesítményt.