A Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team több mint 60%-os károsanyag-kibocsátás-csökkentést és 200 tonna CO₂ megtakarítást céloz meg a bioüzemanyag használatával az F1 európai szezonjában

A csapat, a PETRONAS és logisztikai partnereink együtt dolgoznak azon, hogy megvalósítsák a teljes mértékben bioüzemanyaggal működő európai szezonra való törekvést a 2022-es sikeres próba után, amely 89%-kal csökkentette a CO₂-kibocsátást.

Címünkkel és műszaki partnerünkkel, PETRONAS-szal együttműködve elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóbb jövő mellett, amelyet a folyamatos műszaki innováció hajt, és úttörő szerepet töltünk be csapatunk és a Forma-1-nek a Net Zero jövőjére való átállásában.

Egy olyan sportág részeként, amely bejárja a világot, hogy versenyezzen, nagyon tisztában vagyunk vállalkozásunk logisztikai hatásával. Ahol embereinket és rakományainkat kell szállítanunk, folyamatosan keressük ennek jobb módjait, és arra törekszünk, hogy szállítási követelményeink minden területén a lehető legfenntarthatóbbak legyünk.

Az FIA, a Forma-1 és a tíz csapat közötti konstruktív együttműködésnek köszönhetően az F1 legutóbbi bizottsága jóváhagyta a sportág pénzügyi szabályzatában szereplő új fenntarthatósági kizárásokat. Olyan innovációs lehetőségeket nyitottak meg a fenntarthatóság terén, amelyek korábban ütköztek a pályán teljesített teljesítménnyel. Ez a teljesen bioüzemanyaggal működő európai szezonra vonatkozó kezdeményezés az első ilyen projektünk.

Kilenc versenyen át Európa-szerte a Mercedes-Benz Actros teherautóinkból álló flottánk, amelyek az egyes versenyekhez szükséges összes rakományt szállítják, HVO100-at, egy második generációs bioüzemanyagot tankolnak. Az egyesült királyságbeli és németországi indulási helyeiktől az Imolába érkezésig, majd Európán keresztül történő utazásig minden teherautó 9000-10 000 km-t tesz meg, amit célunk, hogy teljes egészében HVO100 hajtson meg, 89%-kal csökkentve a károsanyag-kibocsátást minden kilométerenként.

Jelentős vállalkozásról van szó, amely bizonyos földrajzi területeken több ismert kihívást is le kell küzdeni az ellátással kapcsolatban. Ezért jelentjük be azon törekvésünket, hogy több mint 60%-os kibocsátáscsökkentést és 200 tonna CO₂-megtakarítást érjünk el ebben a szakaszban, a végső szén-dioxid-kibocsátás-megtakarítások és a projekt sikerének teljes elemzésével, amelyet a szezon végén teszünk közzé.

Versenybázis generátoraink, amelyek a Forma-1-es karámban felállított Engineering teherautóink meghajtására szolgálnak, szintén bioüzemanyaggal működnek, és a szezon közepétől egy dedikált PETRONAS márkájú tartálykocsi szolgálja ki őket.

Bátor lépéseket teszünk legnagyobb kibocsátási forrásaink kezelése érdekében, és a fenntartható üzemanyagokat kulcsfontosságúnak tekintjük szénlábnyomunk csökkentésében. A Fenntartható Repülési Üzemanyagba történő úttörő beruházást követően, amely közel 50%-kal csökkentette versenycsapatunk személyzetének légiközlekedési lábnyomát, a hangsúly most a közúti árufuvarozási logisztikánk hatásának csökkentésére helyeződik.

Alice Ashpitel, a Mercedes-AMG PETRONAS F1 csapat fenntarthatósági vezetője:

„Az a törekvésünk, hogy teljes mértékben bioüzemanyaggal működő európai szezont érjünk el, kihívásokkal teli és összetett projekt, amely több mint egy éve folyik a színfalak mögött a csapatnál. Szakértő partnereink támogatásával és együttműködési erőfeszítésével stratégiánk egyik kulcsfontosságú pillérét dolgozzuk fel a Net Zero elérése és a HVO100 szélesebb körű elterjedésének támogatása érdekében a sport- és logisztikai iparágakban. Ez a projekt egy újabb lépést jelent a fenntarthatóság felé vezető úton, de tanulási pályán vagyunk. A kísérletünk bizonyítékai alapján izgatottan látjuk, hogy teherautóink minden egyes megtett útja során 89%-os károsanyag-kibocsátás-csökkentés érhető el, miközben elismerjük, hogy a HVO100 beszerzése során továbbra is jelentős kihívások vannak Európában.”

Datuk Sazali Hamzah, a PETRONAS Downstream ügyvezető alelnöke és vezérigazgatója elmondta:

„Ma egy jelentős mérföldkőnek lehetünk tanúi a HVO100 vagy a fenntartható üzemanyag teherszállításban való sikeres használatában a Mercedes-AMG PETRONAS Formula 1 Team számára. A 100%-ban megújuló és fenntartható forrásból származó anyagokból készült megoldás kínálásával segítjük partnereinket az üvegházhatású gázok kibocsátásának akár 90%-os csökkentésében.

„Ez bizonyítja elkötelezettségünket a motorsport fenntartható jövő felé irányuló törekvéseinek támogatása mellett, partnereinkkel, köztük a Nestével való együttműködési erőfeszítések kiaknázásával. A Mercedes-AMG PETRONAS F1 Teammel együtt továbbra is a helyes irányba haladunk azáltal, hogy tökéletesítjük technológiánkat, hogy megfeleljünk a 2026-os erőforrás-szabályozás által támasztott műszaki kihívásoknak.”

Toto Wolff, a Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team csapatfőnöke és vezérigazgatója:

„Az autóversenyzést a szenvedély fűti, és felelősségünk van azért, hogy a Forma-1 globális platformját használjuk, hogy ne legyünk vezetők; úttörők akarunk lenni. Címünkkel és műszaki partnerünkkel, PETRONAS-szal együttműködve úgy látjuk, hogy a fenntartható üzemanyagok központi szerepet töltenek be csapatunk azon stratégiájában, hogy csökkentsük legnagyobb kibocsátásforrásainkat, és 2030-ra elérjük a nettó nullát. Együtt dolgozva teljes mértékben elkötelezettek lehetünk a fenntartható, magas teljesítmény mellett. Ha teherautóink ezen a nyáron megtett kilométerenként 89%-kal csökkentik a károsanyag-kibocsátást, az igazi eredmény lenne a csapat, a PETRONAS és logisztikai partnereink együttes erőfeszítései számára, akik oly keményen dolgoztak ezen az innovatív és kihívásokkal teli projekten.”