Európa egyik legjobb létesítményi tűzoltóságát hozza létre a Budapest Airport

Ősztől új tevékenységgel bővül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének feladatköre; a Budapest Airport saját létesítményi tűzoltóságot alapít, nagy létszámú, saját állományban tevékenykedő tűzoltóval és Európa egyik legjobban felszerelt repülőtéri tűzoltóbázisával. A légikikötőben jelenleg a katasztrófavédelem tűzoltói látják el a repülőtér üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges feladatkört, egy december végi jogszabályváltozás miatt azonban idén októbertől a Budapest Airport kötelessége a tűzoltóság állományának biztosítása. A vállalat így mindössze 9 hónap alatt állítja fel a speciális repülőtéri elvárásoknak is megfelelő, nagy létszámú létesítményi tűzoltóságát, versenyképes juttatási csomagot és stabil munkakörnyezetet kínálva az állományhoz csatlakozóknak.

Egyetlen légikikötő sem üzemelhet speciális tűzoltóság nélkül, amely bármikor készen áll, hogy szükség esetén a repülőtéri mentési feladatokat ellássa. A repülőtéri tűzoltók elsődleges feladata repülőgép tűzoltási és mentési feladatok ellátása, készenlét biztosítása (amely garantálja, hogy a tűzoltók a riasztástól számított 3 percen belül a repülőtér bármely pontjára kiérnek), valamint a légikikötőben található épületek tűzvédelmének biztosítása – munkájuk tehát elengedhetetlenül szükséges a légiforgalom fenntartásához. Ezt a feladatot egy váratlan, tavaly decemberi jogszabályváltozás következtében 2023 őszétől a Budapest Airportnak kell megszerveznie, vagyis a szolgálatot a katasztrófavédelem helyett a Budapest Airport állományához csatlakozó, szakképzett létesítményi tűzoltó munkatársak látják majd el októbertől. A Budapest Airport megkezdte a létesítményi tűzoltó-parancsnokság létrehozását. A tűzoltósághoz csatlakozó létesítményi tűzoltók számára a Budapest Airport kiemelkedő juttatási csomagot és minden szükséges képzést biztosít, az állományba pedig a jelenleg a repülőtéren tevékenykedő tűzoltókat, más telephelyen szolgálatot teljesítő szakembereket és tűzoltó szakképesítéssel rendelkező, de jelenleg más jellegű munkát végző jelentkezőket is várják.


A Budapest Airport eddig is támogatta a repülőtéri tűzoltóság működését; a tűzoltóbázisok fenntartása, a felszerelések biztosítása és a járműpark (köztük a legmodernebb Panther gépkocsik) beszerzése eddig is a repülőtér-üzemeltető feladata volt. Ennek köszönhetően a Budapest Airport már most Európa egyik legjobban felszerelt repülőtéri tűzoltóságával rendelkezik, a tűzoltókat pedig elméleti és gyakorlati szinten, repülőgép tűzoltási és mentési feladatok ellátására (ARFF) is kiképzik. 2023 októbertől kezdve ezeket a bázisokat a Budapest Airport alkalmazásában álló tűzoltók fogják használni.


Az új létesítményi tűzoltócsapat Nagy Gábor tűzoltóparancsnok irányítása alatt dolgozik majd, aki hét évig látta el a repülőtéri tűzoltóparancsnoki pozíciót, majd úgy döntött, hogy február 1-től a Budapest Airport kötelekében folytatja ezt a munkát.


„A családomban nagyon sok a tűzoltó, így a katonaság után én is azonnal felszereltem; mondhatom, hogy az egész felnőtt életemet tűzoltóként töltöttem. Hatalmas motivációt jelent, hogy részt vehetek az ország legjobb tűzoltóságának felépítésében” – fogalmazott a parancsnok. Hozzátette: „Tapasztalt bajtársaimat és az eddig más területen dolgozó tűzoltókat is csak biztatni tudom, hogy csatlakozzanak hozzánk, hiszen biztosak lehetnek benne, hogy Európa egyik legjobban felszerelt tűzoltóságán speciális szaktudásra tehetnek szert, ráadásul egy kivételes környezetben teljesíthetnek szolgálatot.” A tűzoltók jelentkezését – a szükséges képzések időtartamára figyelemmel – már most várja a Budapest Airport, létesítményi beosztott tűzoltó és létesítményi tűzoltó gépjárművezető munkakörökbe.