A V12 Aventador találkozik a Boaty McV12face-szel 

Idézve a nagy Albus Dumbledore-t: “ Ahol egyszer volt a természetesen szívott Lamborghini V12 motor előtt, ott lesz az utána. ” Legalább azt gondoljuk, hogy ezt mondta – senki sem fordított figyelmet a Fantasztikus vadállatok Harry Potter spinoff sorozat? Megszabadulhatott volna bármi a forgatókönyvből.

Különben is, igen, a Lamborghini most építette az utolsó közúti autóját, amelyet egy nem hibrid V12 hajt. Egy olyan nyilatkozat, amely majdnem elképzelhetetlen lett volna körülbelül egy évtizeddel ezelőtt, ilyen volt a 12 henger fontossága a vállalat történetében.

Látod, a hatvanas évek elején, amikor Ferruccio Lamborghini először úgy döntött, hogy elágazik a traktorokból, hogy igazán nagyszerű túrázókat és hálószobás fali szuperautókat építsen, egy Giotto Bizzarrini-t bízott meg egy megfizethető tervezéssel, közúti motor, amely a legjobban az Enzo Ferrari által összeállított, leitatott V12 versenyzőket illeti. A pletykák szerint Lamborghini bónuszt is felajánlott Bizzarrini-nak minden további lóerőért, amelyet az egyenértékű Ferrari motoron keresztül képes kinyerni.

Az eredmény egy nagy fordulatszámú, száraz, 3,5 literes V12-es merülésű Weber porlasztókkal – lényegében versenyautóval. A történelem azt mondja nekünk, hogy Lamborghini nem volt boldog. Bizzarrini megtagadta a motor tervezésének megváltoztatását, így Ferruccio megtagadta a ( fizetését, amíg a bírósági végzés rá nem kényszerítette a ) -re. Ezt követően a motort egy másik mérnök – Gian Paolo Dallara – szétzúzta és egyszerűsítette, és figyelemre méltó, hogy a pontos V12 szolgált minden nagy Lambóban az 1964-es 350 GT-től egészen felfelé a Murciélagos utolsó részéig, 2010-ig. Majdnem fél évszázados szolgálat. És igen, ez azt jelenti, hogy a Lamborghini mint gyártó története során csak két különböző V12-es közúti autót épített, a második generációt a semmiből fejlesztették ki az Aventador számára.

Erről később, mivel miután Dallara adaptálta a Bizzarrini kialakítását, a későbbi 350 GT és a következő 400 GT esetében 4,0 literre unatkoztak. Aztán, 1968-ban, Ferruccio egy pokol áldást adott a motornak…

Meglehetősen jól teljesítve a perugiai egy Riva Aquarama – -et rendelt egy dicsőséges, kézzel épített mahagóni motorcsónakkal, amely az eredeti sugárhajtású szetterek kedvese volt. Lamborghini azonban több energiát akart, mint amennyit a szokásos V8 motorok képesek voltak előállítani, és így történt, hogy 4,0 literes V12-es motorjai közül kettő megtalálta az utat egy hajó hátuljába.

Mindegyik motor 350 lóerővel a Ferruccio Aquarama volt a leggyorsabb építésű, 50 csomót meghaladó maximális sebességgel ( körülbelül 60 mph ). Mennyire alkalmas.

Lamborghini 20 évig tartotta egyedi játékát – azzal, hogy megtöri a vízisí sebességét, és általában rendkívül hűvösnek tűnik, mint csak az idősebb olaszok. Végül eladta közeli barátjának, Angelo Merli-nek, bár nem vagyunk biztosak benne, mivel a Merli úgy döntött, hogy a 350 GT-es motorok túl megbízhatatlanok, és tragikus módon visszatérítették az egyszeri előírásokat a szokásos specifikációhoz.

Szerencsére vannak olyanok, akik kevéssé törődnek a megbízhatósággal, és amikor a 278-as hajótestet 2010-ben ponyvában találták meg, az új tulajdonos úgy döntött, hogy vissza kell hozni korábbi dicsőségéhez, a – V12-hez és mindenhez.

Szóval így találjuk magunkat az Iseo-tó partján, a Riva Lamborghini pilótaként, mivel a fa hosszú idő alatt először találkozik a vízzel. És mi lenne jobb módja annak, hogy megünnepeljük a nem támogatott Lambo V12 végét, mint azáltal, hogy a fajta utolsó részét magával vihetjük, hogy megismerje az ősét.

Az Aventador LP780-4 Ultimae motorja nem más, mint egy remekmű. Amikor az Aventador 2011-ben először megérkezett, egy teljesen új, L539 kódszámú V12-es sportot készített, és bár a korábbi Bizzarrini V12 szintén 6,5 literre nőtt a cseréje idején, ez az új egység erősebb volt, nagyobb nyomatékot generált, és mégis 18 kg-os könnyebb súlyú volt. Még mindig nem látható turbó. Mennyország.

Az Ultimae-ban még nagyobb energiát ad, mint a vontatott SVJ – 769bhp-ben, hogy pontos legyen –, és egy kis extra színház számára Lamborghini kinyomtatja a tüzelési rendet egy szénszál és aranyfesték tengere. Nem mintha természetesen hiányzik a dráma. Helyezze az Aventador-t Corsa üzemmódba, kapcsolja ki az ESC-t, lépjen be a fékre, és megjelenik egy kis üzenet, amely a “ Lehetséges tolóerő módról szól. Építsd fel a fordulatszámokat, engedje el a bal lábát a féktől, és 2,8 másodperc alatt 62 km / h sebességgel halad, és azon töprengett, milyen messzire kell fordulnia az úton, hogy újra megismerkedjen a belső szervekkel.

Ha a második generációs Lambo V12 kissé banshee, akkor a hajóban lévő régi 350 GT motorokat valószínűleg legjobban barna medvéknek nevezik. Anélkül, hogy az Aquarama párnázott napozóágy elfojtaná a zajt, a V12-ek – mindegyikében hat iker Weber szénhidrát van a tetején – mély, mechanikus burblet bocsát ki, miközben 4500 fordulat / perc sebességgel forognak.

Tekintettel arra, hogy a dicsőségesen felújított Riva elképzelhetetlen összeget ér, és új tulajdonosa szorosan figyeli a szivar fejét, Úgy döntöttem, hogy a legjobb, ha valaki valamivel több kapitány tapasztalattal rendelkezik, és kiszabadít minket a forgalmas Bellini Nautica hajógyárból. Giuseppe Pievani tökéletesen csiszolt kart hajt a kormánykerék mögött, mielőtt a két kézzel vezérelt fojtószelepet ( mindegyik V12-hez egy-egyre, természetesen ) a legkisebb beállításukba. Valójában nincs olyan, mint egy Riva art deco belső tere. A Ferruccio’s ma már cipő nélküli környezet, fekvő, rattan hátú fehér bőr ülésekkel, és minden annyira szikrázó és átfogó, hogy napszemüvegre van szüksége a számtalan tárcsa elolvasásához a déli napon.

A tó viszonylagos biztonsága érdekében Pievani átadja az irányítást, és egy kicsit többet használok a kínált 700 lóerőből. Elvesztettem minden irányérzetet, és a navigálás során megtudom, hogy a hajók nem igazán kormányoznak úgy, mint az autók –, még akkor is, ha összehasonlítunk egy 1550 kg-os ( száraz ) Aventador-nal, amely szélesebb gumiabroncsokat visel, mint a Szuezi-csatorna. Valójában az Ultimae valószínűleg a legérdekesebb az Aventadors közül egy kanyargós úton, köszönhetően szuper merev szén-dioxid-kádjának, pushrod-felfüggesztésének és Lamborghini divatos dinamikus kormányzási rendszerének.

Az Aquarama-ban nem szabad pihenni, miközben a hatvanas évek V12-es illatát lélegzi be a látnivalókba. Sajnos a – és talán kiszámíthatóan a – megbízhatóság lerövidíti a vízen töltött időnket, az üzemanyag-szivattyú kérdése azt jelenti, hogy vissza kell térnünk az alaphoz. Egyszer azt mondják nekünk, hogy az összes felállítást egy héttel korábban a Lambo legendás tesztvezetője, Valentino Balboni – végezte, nem pedig, hogy természetesen itt hibáztatjuk őt.

Ennek ellenére még a dicsőségesen Lamborghini történelemmel kapcsolatos rövid tapasztalataink még jobban megbecsülték a cég tiszteletreméltó első generációs V12-ét, és a 100 mérföldes autópálya ingyenes meghajtója vissza a Lambo HQ-ba Sant’Agata Bolognese-ben csak megerősíti, hogy a szabadon lélegző második generáció is mesteri. Reméljük csak, hogy a hibrid jövő nem tompítja a V12 ’ szellemét.

topgear & google fordító