Százezer érdeklődő látogatta meg idén a ferihegyi Aeroparkot

    Az idei százezredik látogatóját köszöntötte az Aeropark, ezzel Magyarország leglátogatottabb kiállítóhelyei közé került. A ferihegyi repülőmúzeum télen is fogadja a látogatókat, évről évre gazdagabb gyűjteménye pedig tovább bővül – tudatta a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) szerdán az MTI-vel.

    A pandémia előtti időszakban évente jellemzően 70 ezer látogató fordult meg az Aeroparkban, de a tavalyi esztendőben is ugyanennyi vendéget fogadott a Légiközlekedési Kulturális Központ által üzemeltetett kiállítóhely annak ellenére, hogy a múzeum a 2021 eleji korlátozások óta csak májusban nyithatta meg kapuit – idézi a közlemény Kránitz Balázst, az Aeropark ügyvezető-helyettesét.


    Hozzátette, hogy a vendégek mintegy harmada a népszerű reptérlátogatás programra is jegyet váltott, az Aeropark túravezetői mintegy 900 túrán körülbelül 30 ezer embert kalauzoltak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögött, valamint az Aeroplex of Central Europe karbantartóbázisán.


    A tájékoztatás szerint az idei év újdonságai közé tartozott a kukacbombázónak becézett Kamov Ka-26-os mezőgazdasági helikopter, valamint szintén idén nyáron érkezett a kiállítóhelyre az a Cessna Citation, amelynek köszönhetően az üzleti gépek világába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.


    A közlemény szerint a restaurálási program ez évi elemeként külső-belső felújításon esett át az a Jak-40-es repülőgép, mely hosszú időn át a műszeres leszállítórendszer kalibrálását látta el Ferihegyen és több balkáni repülőtéren is. Két nagyméretű, utasbeszállító autóbuszban pedig tematikus kiállítást rendeztek be a szakemberek: az egyikben azt ismerhetik meg a vendégek, hogyan dolgoznak a Hungarocontrol légiforgalmi irányítói, míg a másikban az Aeroplex hangáraiban zajló repülőgépkarbantartások folyamatát mutatják be.


    Az LKK – a BKV és a Volánbusz mellett – az ország legnagyobb Ikarus nosztalgiabusz-flottáját üzemeltető szervezete, mely egyben a repülőtér történetéhez szorosan kötődő autóbuszok felkutatását, restaurálását és bemutatását is jelenti – idézi az összegzés Somogyi-Tóth Dánielt, az LKK alapítóját.


    A fejlesztések 2023-ban sem állnak meg. Folyamatosan újulnak meg a Malév történelmi repülőgépeinek pilótafülkéi és utasterei, de a Budapest Airportnak köszönhetően újabb repülőgépek és autóbuszok érkezése is várható a múzeumba. A már évek óta működő Airbus A320Neo és Cessna szimulátor mellett a látogatók januártól már azt is megtudhatják, hogy hogyan dolgoznak a helikopterpilóták, 2023 elején ugyanis szolgálatba áll az új Mi-2-es szimulátor – emlékeztet a közlemény.


    Az idei évhez hasonlóan jövőre is több nagy rendezvényt szervez az Aeropark: a nyári szezont a Múzeumok éjszakájával indítja, melyet majd a Kéklámpás találkozó követ október első hétvégéjén – áll az összegzésben.