Stratégiai megállapodást kötött a Wizz Air és az OMV zöld üzemanyagok szállításáról

    A Wizz Air légitársaság stratégiai megállapodást kötött az osztrák OMV olaj- és gázipari konszernnel zöld üzemanyagok szállításáról 2030-ig – közölte a légitársaság az MTI-vel pénteken.

    A közlemény szerint a megállapodás lehetőséget biztosít a Wizz Air számára, hogy 2023 és 2030 között 185 ezer tonna zöld üzemanyagot (SAF, sustainable aviation fuel) vásároljon a bécsi székhelyű társaságtól.


    Nina Marczell, az OMV légi közlekedési, üzemanyag-forgalmazási és közszektorért felelős alelnöke szerint a vállalat karbonmentesítő légijármű-üzemanyag technológiája (SAF) fontos eszköz a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítéséhez a következő évtizedekben.


    Az OMV szeptemberben a honlapján közölte, hogy hasonló megállapodást kötött a Lufthansa csoporttal. A keretmegállapodás 800 ezer tonna zöld üzemanyag értékesítésről szólt a 2023 és 2030 közötti periódusban.


    A Wizz Air pénteki közleményében kiemelték: a cég utaskilométerre jutó karbonintenzitása Európában a legalacsonyabb, amelyhez a fiatal flottája és számos üzemanyag-hatékonysági kezdeményezés járult hozzá.


    A társaság elkötelezte magát amellett, hogy az évtized végéig további 25 százalékkal csökkentse kibocsátási intenzitását (szén-dioxid), és ebben a vállalásban jelentős szerepet játszik a fenntartható üzemanyag használata – idézte a közlemény Owain Jonest, a Wizz Air fejlesztési vezetőjét.


    A légitársaság 2050-ig teljesen felszámolná szén-dioxid-kibocsátását – írták.


    A Wizz Air e héten szerdán jelentette be, hogy csatlakozott a kibocsátásmentes légi közlekedésért létrehozott szövetséghez, az AZEA-hoz (Alliance for Zero-Emission Aviation).


    A légitársaság jelenleg 165 darab Airbus A320ceo, A321ceo, A320neo és A321neo típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet, repülőgépeik száma 2030-ra eléri majd az 500 darabot.


    A diszkont légitársaság nemrégiben közzé tett adatai szerint 2023-as pénzügyi éve szeptemberrel zárult első fél évében utasforgalma 112 százalékkal, bevétele 149 százalékkal, működési eredménye 32,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti (EBITDA) nyeresége az április és szeptember közötti időszakban 217,8 millió euróra emelkedett az előző évi 164,3 millió euróról, bevétele pedig 2,194 milliárd euróra nőtt 880,4 millió euróról.


    A társaság üzemanyagfogyasztása az április és szeptember között időszakban 760,851 tonnára emelkedett, amely 87 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakáét.