Rendkívüli béremelés a Budapest Airportnál

A Budapest Airport számára fontos, hogy a BUD csoport munkavállalói a nehezebb időszakokban is számíthassanak a vállalatra, ezért a jelenlegi gazdasági helyzetet mérlegelve rendkívüli, 10 százalékos béremelés mellett döntött, amely már 2022 októberétől érvénybe lép a BUD csoport munkavállalói esetében. A repülőtér-üzemeltető az idén márciusi, átlagosan 13 százalékos béremelést követően tett javaslatot a további bérfejlesztés mértékére, amelyet a szakszervezeti képviselők egyöntetűen elfogadtak.

A Budapest Airport 2022 márciusától átlagosan 13 százalékkal – bizonyos munkakörök esetében 15 százalékkal – emelte a munkavállalók bérét, azonban a jelenlegi gazdasági folyamatok, valamint az infláció mértékének folyamatos monitorozását követőn ősszel további 10 százalékos bérfejlesztésre tett javaslatot. A vállalat kezdeményezését a szakszervezeti tagok a szeptember 19-én tartott konzultáción egyöntetűen elfogadták, így a változás már októbertől életbe lép. Ez azt jelenti, hogy a BUD csoport munkavállalói már novemberben a megemelt bért kapják kézhez.

A Budapest Airport 100%-os tulajdonú leányvállalatánál, a BUD Security Kft.-nél az utasbiztonsági ellenőrök kezdő alapbére októbertől bruttó 444 800 forint, amely a korábbiakhoz képest tíz százalékos emelkedést jelent. Az utasok tájékoztatásáért felelős terminálüzemeltetési és információs munkatársak kezdő fizetése szintén havi bruttó 444 800 forintra emelkedik. A munkatársak az alapfizetésük és a műszakpótlékok mellett negyedéves bónuszra, munkába járási támogatásra, illetve meghatározott munkakörökben a vállalatnál eltöltött idővel arányos seniority bérre is jogosultak.

Zahorán-Pirisi Zsuzsa, a Budapest Airport HR igazgatója a bérfejlesztés kapcsán kifejtette: „A 2022-es év során a Budapest Airport már végrehajtott egy jelentős bérfejlesztést, de mindannyian látjuk, hogy az infláció és a megemelkedő rezsiárak nehéz helyzetbe hozták a magyar munkavállalókat. Nagyon örülök neki, hogy a Budapest Airport ebben a rendkívüli helyzetben is a munkavállalóival együttműködve, egymást támogatva halad előre. Továbbra is számítunk a kollégáinkra; sőt, folyamatosan bővítjük a csapatunkat, hiszen mindannyiunk közös célja, hogy a lehető legjobb szolgáltatást biztosítsuk az utasaink számára a repülőtéren.”

A Budapest Airport 2022-ben ismét kiérdemelte az Investors in People arany fokozatú globális minősítését, amelyet csak a legkiválóbb munkáltatók kapnak meg. A minősítés szerint a Budapest Airport munkavállalói büszkék a munkahelyükre, feladataikat változatosnak és érdekesnek találják, bíznak a vezetőikben, érzik azt, hogy számít a véleményük, valamint felkészültek és a legmagasabb szakértelemet képviselik, a vállalat számára pedig fontos a dolgozói jólléte és biztonsága.

A Budapest Airport a járványhelyzet alatt is prioritásként kezelte, hogy a BUD csoport munkavállalóinak egészsége és anyagi biztonsága fennmaradjon. 2020 április elején a vállalat egy alapítvány felállításáról döntött, hogy a nehéz helyzetbe került kollégákat támogatni tudja. Ezt a kezdeményezést a vezetőség átlagban egy havi fizetésének felajánlásával indította útjára, majd a Budapest Airport részvényesei úgy döntöttek, a már befolyt összeg megduplázásával támogatják a BUD Csoport Munkavállalóiért Alapítvány tevékenységét. Az alapítvány célja azóta is azon jelenlegi vagy volt munkavállalók támogatása, akiknek a koronavírus-járvány okozta válság miatt a fizikai vagy mentális egészsége, szociális biztonsága veszélybe került. Az alapítvány az elmúlt évben számos nehéz helyzetbe került munkavállalót támogatott, a legtöbb esetben rendszeres, havi pénzösszeggel.