Másodszor is elhalasztotta járatainak újraindítását az adósságokkal küszködő Blue Air román légitársaság

     Másodszor is elhalasztotta járatainak újraindítását az adósságokkal küzdő Blue Air diszkont légitársaság, amelynek gépei október 10-től sem szállnak fel – közölte pénteken a román légitársaság.

    A vállalat pénteken közleményt adott ki, amely szerint bonyolultnak bizonyulnak az új befektetők vonzásáról, az adósságok rendezéséről folytatott tárgyalások, így nem teszik lehetővé, hogy a Blue Air gépei október 10-től ismét felszálljanak.

    A Blue Air szeptember 6-án állította le járatait, majd azt ígérte, hogy azok szeptember 12-től újraindulnak, de ez nem történt meg. Ezt követően az október 12-i határidőt tűzték ki. A pénteki közleményben már nem jelöltek ki újabb határidőt.


    A légitársaság a járatok felfüggesztésekor arra hivatkozott, hogy a környezetvédelmi alap zárolta a bankszámláit, és ez megbénította a tevékenységét. Később feloldották a számlák zárlatát, de kiderült, hogy a cég adóssága 230 millió euróra rúg, ami normális éves bevételének felét teszi ki.


    A Blue Air flottája 2019-ben még 32 repülőgépből állt, jelenleg 13 gépe van, amelyek átlagosan 174 hellyel rendelkeznek, de a tél folyamán számuk ötre csökken, mert a többit vissza kell szolgáltatniuk a tulajdonosoknak.


    A vállalat jelenleg új befektetőkkel tárgyal, akiktől a cég megmentését remélik, és a román állammal is egyeztet, amely állami támogatást nyújtott a román magántulajdonban levő légitársaságnak a koronavírus-járvány idején.


    A román légiközlekedési piacon a Blue Air a Wizz Air és a Tarom román állami légitársaság vetélytársa.