A Budapest Airport lett az év cargo repülőtere

Pénteken rendezték meg Londonban az egyik legnagyobb nemzetközi cargo médiaügynökség, az Air Cargo News éves díjátadóját. A légiszállítási ágazat Oscar-díjaként is emlegetett elismerést idén az év cargo repülőtere kategóriában a szakmai zsűri döntése alapján – megelőzve többek között a szingapúri és a brüsszeli repülőteret is – a Budapest Airport kapta.

Óriási elismerést kapott a Budapest Airport cargo üzletága az Air Cargo News Awards 2022 díjátadón: a magyar főváros repülőtere elnyerte az év cargo repülőtere díjat. Az elismerés jelentőségét tovább növeli, hogy a Budapest Airport a díjátadón pedig olyan nagy, évi többmillió tonna árut regisztráló központokat előzött meg, mint a Brussels Airport Company, a szingapúri Changi Airport Group és a Liege Airport. A díjat neves szakmai zsűri értékelése alapján ítélték oda.

Az elismeréssel kapcsolatban Kossuth József, a Budapest Airport cargo vezetője elmondta:

„Fejlődésünk egyik pillére a kiváló infrastruktúránk. A Közép-Kelet-Európai régió szívében fekvő budapesti repülőtér kiváló légi és földi összeköttetéssel rendelkezik az európai nagyvárosok felé. Az a lehetőség azonban mit sem érne a kiemelkedő cargo konnektivitásunk és a remek cargo közösségünk nélkül. Éppen ezért a díj nem csupán minket illet, hanem minden szereplőt, aki a budapesti cargo ökoszisztéma alakításában kulcsszerepet játszik: hatóságokat, logisztikai vállalatokat, szállítmányozókat, földi kiszolgálókat, légitársaságokat, logisztikai szövetségeket. Mindannyiunk közös sikerét ünnepelhetjük ezzel a nemzetközi elismeréssel.”

A Budapest Airport 2020-ban, 50 millió eurós beruházást jelentő fejlesztésként adta át a BUD Cargo City névre keresztelt légiárukezelő komplexumát azzal a hosszútávú célkitűzéssel, hogy a cargo bázis a teljes Közép-Kelet-Európai régió elosztóközpontjává váljon. A központ megnyitása óta a Budapest Airport 2021-ben újabb rekordévet zárt, a globális trenddel ellentétben pedig 2022-ben is stabilitás jellemzi a budapesti légiszállítást: a január-augusztusi időszakban 47%-os cargo volumen növekedés figyelhető meg 2019 hasonló periódusában kezelt forgalomhoz, valamint 9,4%-os volumen növekedés tavalyi év azonos időszakához képest, míg a világban 9%-os cargo forgalom visszaesés tapasztalható.

„A BUD Cargo City megépítése kiváló időben meghozott döntésnek bizonyult. Nemcsak a koronavírus-járvány alatt jelentette a légiárukezelés legbiztosabb bástyáját, hanem az azt követő időszakban is óriási versenyelőnyhöz juttatott bennünket – hangsúlyozta René Droese, a Budapest Airport fejlesztési igazgatója. Hozzátette: – Légiáruszállítási központunk mára rekord mennyiségeket regisztrál, a KKE régióban pedig vezető cargo árunövekedést tudhat magáénak. Biztos pontot jelentünk az ellátási lánc és ezáltal a magyar gazdaság minden szereplője számára, nem beszélve arról a több mint tizenkétezer munkavállalóról, akik a légiáruszállítás területén dolgoznak. A Budapest Airport cargo csapatának nevében szeretnék köszönetet mondani a légiáruszállítási partnereinknek és az Air Cargo News-nak ezért a hatalmas elismerésért.”

A Budapest Airport fejlesztési programjának részeként 2022 szeptemberében megkezdte a BUD Cargo City bővítését: az árumennyiség növekedése miatt és a nagyobb kapacitású gépek hatékony kiszolgálása érdekében a bővül a komplexumhoz kapcsolódó forgalmi előtér, melynek köszönhetően a jövőben – a jelenlegi kettő helyett – párhuzamosan már akár négy F kategóriás cargo repülőgép kiszolgálása is megvalósulhat. Tervezetten a BUD Cargo City árukezelő épületeinek kapacitása is megnő: a Budapest Airport 6500 m²-en tervezi raktárak, irodák és egyéb kiszolgáló helyiségek létesítését.