Ennyivel aerodinamikusabbá teheti autóját, ha elmegy a lakásfelújítási boltba

Sajnálom, hogy az Air ellopja a pénzét. Bár könnyedén átsétálunk rajta, sajnálatos tény, hogy a levegőben autópályás sebességgel való utazás óriási ellenállást okoz, lelassít és elhasználja a gázt.

Valójában Chris Anthony, az Aptera, a rendkívül aerodinamikus elektromos járműveket gyártó vezérigazgató azt sugallja, hogy egy átlagos autó által elköltött energia körülbelül 60 százalékát arra használják fel, hogy a levegőt kiszorítsák az útból. Természetesen felmerül a vágy, hogy aerodinamikai elveket alkalmazzanak ennek a számnak a csökkentésére.

A kaliforniai államban tapasztalható rekord üzemanyagárakon felbuzdulva a Think Flight, a repüléstechnikával foglalkozó YouTube-csatorna úgy döntött, hogy a szárnyszelvényekkel kapcsolatos ismereteit a szárazföldi járművek légellenállási együtthatójának csökkentésére fordítja. És úgy döntöttek, hogy nem sok pénzt költenek rá.

Azzal az érvvel, hogy Subaru Impreza ferdehátúját inkább a praktikumra tervezték, mint az aerohatékonyságra, a videó házigazdája úgy döntött, hogy 1,5 hüvelykes szigetelőhabot használ autója felületének kiterjesztésére. A habbal az autó hátuljából kilépő kúpot alakított ki, amely szerinte simábban vágja át a levegőt, és kevesebb örvényt tép bele.

És az eredmények meglehetősen lenyűgözőek. Csupán ragasztószalag, gorillaragasztó, hab, Goop és karton felhasználásával meglepően erős kiterjesztést épít az autója számára.

Ezután teszteli, mennyi pénzt takarít meg egy autópályán. Bár kissé csalódottnak tűnik az eredmények miatt, úgy gondolom, hogy az első próbálkozásra elért 13 százalékos nyereség meglehetősen lenyűgöző. Azt azonban elmagyarázza, hogyan lehet javítani az autón.

Bár a levegő nagyon simán mozog az autó tetején, annál turbulensebb lesz, minél lejjebb halad az oldalakon, és nagyon kiszámíthatatlan lesz alatta. Úgy gondolja, hogy az első elosztó és az oldalsó szoknyák, valamint az új forma, amely megpróbálja megakadályozni, hogy levegő érintkezzen a futóművel, könnyen megduplázhatja a hatékonyságnövekedést autópályán.

Amellett, hogy szórakoztató pillantást vet arra, hogyan takaríthat meg benzinpénzt, a videó egyszerű és könnyen érthető betekintést nyújt az aerodinamika elemzésének folyamatába.