Elindult minden idők legnagyobb zajvédelmi programja Ferihegyen

Három évre elosztva mintegy 1,2 milliárd forint összegben, minden idők legnagyobb és legtöbb zajcsökkentő megoldást nyújtó lakossági zajvédelmi programját indította el szeptember 1-jén a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítványon keresztül a Budapest Airport. A több mint tíz éve futó és most kibővített program célja, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők zajterhelése csökkenjen az ingatlanok lakó-és pihenőhelyiségeiben található nyílászáróinak utólagos szigetelése vagy cseréje által. A Budapest Airport a korábban érintett 1500 ingatlanon túl számos további ingatlantulajdonos számára ajánlja fel a programban való részvétel lehetőségét, amelyet több ütemben valósítanak meg. A programról és az érintettek köréről a zajvedelem.bud.hu címen lehet bővebb információt szerezni, ahol az érintett ingatlantulajdonosok jelentkezésüket is könnyen és gyorsan leadhatják.

A júniusi bejelentést követően és a vállalt határidőnek megfelelően a Budapest Airport szeptember 1-jén elindította minden idők legnagyobb lakossági zajvédelmi programját. A kibővített programra több ütemben lehet jelentkezni. A most elindított első ütemben azokon a területeken érhetők el a kibővített zajvédelmi lehetőségek, ahol már korábban is meghirdetésre került a program, biztosítva ezzel, hogy a kibővített szolgáltatások lehetőségével az itt található ingatlanok tulajdonosai is élhessenek. Ezt követően több lépésben halad tovább a program, az érintett településeken és kerületekben egyszerre bővítve lépésről lépésre az érintett területeket. További újdonság, hogy most először részt vehetnek a programban egyes kőbányai ingatlantulajdonos is, a 10. kerület korábban nem szerepelt az érintett területek között.

Az ingatlantulajdonosok kétféle módon, postai úton és online is leadhatják jelentkezésüket a programra. Az összesen 4000 érintett lakóingatlan tulajdonosait a Budapest Airport hamarosan postai úton, levélben is tájékoztatja a program egyes ütemeiről, a program részleteiről és a jelentkezés menetéről. A részletekről, az érintettek köréről a zajvedelem.bud.hu címen is lehetőség van információt szerezni, ahol egyúttal az érintett ingatlantulajdonosok jelentkezésüket is leadhatják, valamint választ kaphatnak a gyakran felmerülő kérdésekre. A programban minden ingatlantulajdonos részt vehet, akinek a kijelölt területen ingatlanja van, és a feltételeknek megfelel.

A program keretében kérhető szolgáltatások:

Pótlólagos ablakszigetelés:

  • A házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira ingyenesen kérhető olyan 6 mm vastagságú plusz üvegtábla az ablak nyíló szárnyának belső felületére, ami akár 10-12 decibellel csökkentheti a külső zajokat.

Ablakcsere:

  • 10 évnél idősebb ablakok esetében a hálóhelyiségekben ingyenesen, egyéb lakóhelyiségekben (pl. nappali) költségmegosztással kérhető.

Redőnytok szigetelése:

  • Olyan ablakok esetében, ahol a redőny közvetlenül az ablak felett egy tokban található, a redőnytok hangszigetelése is ingyenesen kérhető.

Szellőztető berendezés:

  • Olyan hangszigetelt fali készülék is ingyenesen kérhető a hálószobákba a nyugodt alvás érdekében, amely zárt ablak mellett is friss levegőt juttat kintről a hálószobába

Annak érdekében, hogy a program és az újonnan bevonásra kerülő településrészek a lakók igényéhez igazodjon, a Budapest Airport 2022 év elején részletes konzultációt kezdeményezett az érintett kerületek és települések polgármestereivel. 2022 júniusára, többszöri egyeztetést követően az 1,2 milliárd forintos keretösszegű program véglegesítésre került, és 2022 szeptember 1-jétől kezdődően a következő 3 évben meg is valósul.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a környező kerületekkel és településekkel együtt évek óta, közösen fejleszti a térséget, a Budapest Airport a környéken élők életminőségére kiemelt figyelmet fordít. Továbbá egy évvel ezelőtt a vállalat megkezdte a zajvédelmi zónában található több iskola- és óvodaépület ablakszigetelését vagy ablakcseréjét is az érintett önkormányzatokkal közösen kiválasztva az intézményeket.