Fontos változások a gépkezelői jogosítványok terén

A kereskedelem, az autóipar, a mezőgazdaság, az építőipar vagy a szállítmányozás ma már elképzelhetetlen lenne megfelelő képesítéssel rendelkező gépkezelők nélkül. A piacvezető DEKRA Akademie képzései a teljes palettát lefedik a gépkezelői tanfolyamok terén.

Nem nagyon találunk már olyan gazdasági szektort, ahol ne használnának valamiféle emelő-, rakodó- vagy szállítógépet. Egyre több gép kezeléséhez kell azonban megfelelő jogosítvány – év eleje óta a törvény 82 munkagép esetén írja elő a meglétét. Fontos változás, hogy 2021 november 5-től a helyváltoztatásra nem képes emelőgépek kezelőinek is jogosítványra van szüksége a gépek kezeléséhez. Megszerzése nemcsak azoknak fontos, akik jelenleg is ezen a területen dolgoznak: mivel hatalmas piaci igény van az ilyen fajta tudásra és képesítésre, jó lehetőséget jelenthet pályaváltóknak, külföldre költözőknek.

„A megfelelő képzés nemcsak biztonságos munkavégzés szempontjából kiemelt fontosságú, hanem a vállalatok számára rendeletben szabályozott kötelezettség is” – mondja Nagy Katalin, a gépkezelői tanfolyamok terén piacvezető DEKRA Akademie Nyugat-Magyarországi értékesítési vezetője.

Az építőiparban dolgozók között például a gépkezelők végzik talán a legveszélyesebb, és a legnagyobb körültekintést igénylő munkát, így ebben az ágazatban is egyre jobban figyelnek a meglévő jogosultságokra – az alvállalkozóktól is megkövetelik a megfelelő képesítés meglétét. „Legtöbb esetben a munkáltató a már végzettséggel rendelkező kollégáknak ajánl munkalehetőséget, emiatt a jogosítvánnyal rendelkező álláskeresők nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni. A hatósági ellenőrzések megszaporodása miatt a munkáltatóknak is fontos, hogy minden munkakörben a megfelelő végzettséggel rendelkező kolléga dolgozzon” – teszi hozzá a szakember.

AZ OKJ-s képzési rendszer megszűnésével ma már nem bizonyítványt, hanem jogosítványt vehetnek a kezükbe azok, akik elvégeznek egy ilyen tanfolyamot. A DEKRA Akademie nemcsak ennek megszerzésében működik közre, hanem képzési tanácsadóként segít a cégeknek az új folyamatok átlátásában.

Tanfolyamaik között különösen népszerűek az emelő- és rakodógépek – beleértve a különböző személyemelők, szerelőállványok és daruk, például híddaru – kezeléséhez szükséges képzések, illetve a targoncák és egyéb szállítógépek vezetéséhez szükséges jogosítvány. Ez utóbbi kategóriába tartoznak többek között a különféle dömperek, szivattyúk és folyadékszállító gépek, mint például a betonszállító mixerkocsi is. A földmunkagépekre megszerezhető jogosítvány a járművek széles skálájának kezeléséhez biztosít végzettséget: a traktor alapú földmunkagépek mellett a kotrók, földgyaluk, földnyesők és tömörítőgépek is ebbe a kategóriába esnek.

2021-ben a DEKRA Akademie által szervezett gépkezelői képzéseken 98 tanfolyam alatt 2792 hallgató, illetve még az OKJ rendszerben 102 tanfolyamon 4014 hallgató végzett. 2022 első félévének adatai alapján már most jól látszik a növekvő igény a fenti képzésekre.

Fotókredit: 123RF