Sztrájkolnak a Lufthansa pilótái pénteken

     Sztrájkot hirdetett péntekre a Lufthansa német légitársaság pilótáit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit – VC).

    Bejelentésük szerint a sztrájk egész napos, és a Lufthansa csoport személyszállítással foglalkozó névadó légitársasága mellett a teherszállító tagvállalat, a Lufthansa Cargo valamennyi induló járatát érinti.


    A VC idénre 5,5 százalékos béremelést, 2023-tól pedig automatikus inflációkövető emelést követel a nagyjából ötezer pilótának – kapitányoknak és első tiszteknek -, ami a munkaadó szerint teljesíthetetlen.


    A szakszervezeti követelés több mint 40 százalékkal – 2,2 milliárd euróról nagyjából 3,1 milliárd euróra – növelné a pilótafülkékben dolgozó személyzet bérére fordítandó kiadásokat a következő két évben, ami “még a koronavírus-világválság pénzügyi következményeinek figyelembevétele nélkül is túlzás” – közölte a Lufthansa.


    Mint írták, a VC annak ellenére kezdeményezett sztrájkot, hogy a nehéz piaci körülményekhez képest “nagyon jó ajánlatot” tettek, miszerint másfél év alatt, két lépcsőben 900 euróval emelik az alapbért. Ez a pályakezdő első tiszteknél 18 százalékos, a legmagasabb fizetési kategóriában lévő pilótáknál 5 százalékos béremelést jelent.


    A VC a Németországban működő kereskedelmi légitársaságoknál dolgozó pilóták, fedélzeti mérnökök és repülésoktatók, nagyjából tízezer munkavállaló érdekeit képviseli, a Lufthansánál legutóbb 2017-ben szervezett sztrájkot.