Ez egy madár, ez egy repülőgép?

nem, ez egy Candela szárnyashajó, a Polestar által szállított elemekkel

Az elektromos járművek gyártója, a Polestar bejelentette, hogy megállapodást kötött a svéd szárnyashajókat gyártó Candela-val, amelynek értelmében hajói földi elektromos járművek akkumulátorral működnek.

„A Polestar egy álompartner számunkra. Míg az autók villamosítása nagy utat tett meg az elmúlt néhány évben, a tengerészeti ágazat lemaradt” – mondta Gustav Hasselkog, a Candela vezérigazgatója. „A hatékony szárnyashajó-technológiánkat a Polestar nagykapacitású akkumulátoraival kombinálva közösen felgyorsíthatjuk az elektromos hajók tömeges elterjedését.”

A Candela olyan motorcsónakokat gyárt, amelyek számítógéppel vezérelt szárnyashajókat használnak. Ezek szárnyként működnek a vízben, és kiemelik a csónak szerkezetét a vízből. A radikális megjelenésen túl ez azt jelenti, hogy sokkal kisebb a légellenállás, ami lehetővé teszi, hogy a hajók akár 80 százalékkal kevesebb energiát használjanak fel, mint egy hagyományos motorcsónak.

Az elektromosságnak köszönhetően a Candela hajói nulla helyi károsanyag-kibocsátással és minimális zajjal is járnak, így nyugodtabb rajtuk közlekedni. És mivel a hajótest kint van a vízből, az utasok kevesebb ütésnek vannak kitéve, amikor kis hullámokon haladnak át, így kényelmesebbé válik az élmény.

„Lenyűgözött, hogy a Candela hajói elegánsan és hatékonyan suhannak át a vízen, vagy jobb esetben a víz felett – csodálatos bizonyítéka annak, hogy a modern, fenntartható technológia milyen nagyszerű esztétikát és élményt tud teremteni” – mondta Thomas Ingenlath, a Polestar vezérigazgatója. „Félelmetes, hogy a Polestar a Candelával közös jövőbeli projektek része lesz azáltal, hogy lényeges alkatrészt szállít hajóik innovatív meghajtásához. A Candela akkumulátor-beszállítójaként segíthetünk a tisztább óceánok és tavak felé való átállásban, valamint a vízi közlekedés villamosításában.”

A Candela lesz a Polestar első harmadik fél vásárlója az akkumulátorok és töltőrendszerek terén. A cégek szerint azonban ez csak a kezdet, és mindketten elkötelezték magukat a jövőbeni további lehetőségek feltárása mellett.