A legújabb fejlesztéseit mutatta be Madridban a HungaroControl

Legújabb fejlesztéseit mutatta be a HungaroControl a madridi World ATM Congressen, ahol a légi közlekedési iparág legjelentősebb szereplői találkoztak. A rendezvény résztvevői megismerhették a hazai vállalat által fejlesztett virtuális álpilóta, illetve távoli toronyirányítási rendszert, valamint a Camera Positioning Tool és az ATM System Test Tool eszközöket, amelyek ugyancsak a magyar légiforgalmi szolgálat szakembereinek innovatív munkáját dicsérik.

Habár a pandémia alapjaiban rengette meg a légi közlekedési iparágat, a HungaroControl ebben a nehéz időszakban is folytatta innovációs céljainak megvalósítását – olyan megoldásokon dolgozott, amelyek befolyásolják az iparág jövőjét és biztosítják a korszerű működést. Tóth László, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy az innováció ösztönzése továbbra is prioritást élvez a magyar légiforgalmi szolgálat vállalati stratégiájában. „Az új fejlesztéseink alapvetően a repülésbiztonság növelését szolgálják, ezzel együtt az irányítók munkáját hivatottak segíteni, de a HungaroControl egyéb területeken is folytat kutatás-fejlesztési tevékenységet” – hangsúlyozta a társaság vezetője.

Kiemelte a madridi World ATM Congress kiállításon is bemutatott mirTWR távoli toronyirányítási rendszert, amelynek segítségével több, egymástól távol eső repülőtér forgalma irányítható egyetlen központból. „A mirTWR egy olyan újszerű integrált rendszer, amelynek szofisztikált kamera- és forgalomirányítási megoldásai révén egy távoli helyszínről, humán erőforrások kihelyezése nélkül, a lehető legmagasabb biztonsági szinten nyújthatunk légi navigációs szolgáltatásokat” – fejtette ki a vezérigazgató. Szót ejtett továbbá a HungaroControl által fejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló virtuális álpilóta rendszerről is, amely a légiforgalmi szakemberek képzésénél alkalmazott szimulációk során csökkenti a humánerőforrás-igényt. „Egy ilyen megoldás nemcsak a szimulációk költségét mérsékelheti, hanem óriási segítség lehet a légiforgalmi irányítók kompetenciáinak fenntartásában például járványhelyzet idején, mert így minimalizálhatók a személyes kontaktusok, ezáltal a fertőzésveszély is” – avatta be a részletekbe az érdeklődőket Tóth László.

Elmondta, a HungaroControl Madridban bemutatott fejlesztéseinek komoly hasznát vehetik a légi navigációs szolgáltatók, különösen a pandémiát követően, amikor felgyorsult ütemben rendeződik vissza a forgalom, ez pedig újabb kihívások elé állítja az iparág képviselőit.