Összehangolva zajlik a közlekedők szopatása a fővárosban

Több nagy felújítás is elkezdődött az iskolaszünet beköszöntével a fővárosban, ezért néhány helyen megváltozott a forgalmi rend. Június 18-tól az M3-as metró szerelvényei csak az északi szakaszon járnak, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között metrópótló buszokkal lehet utazni.  Több munka is összehangolva zajlik a fővárosban: több helyen is felújítják a 2-es és a 2M villamosok vágányait, hogy megszűnjenek a pálya állapota miatti sebességkorlátozások és a villamosok a jövőben zavartalanul haladhassanak a vonalon. Ezzel egyidőben a vonal Lánchíd alatti szakaszán is dolgoznak a szakemberek. Zajlik a Lánchíd rekonstrukciója is, emiatt a budai alsó rakpart egy szakaszát lezárták augusztus közepéig. A 2-es villamos pályájának felújítása július közepéig, a budai alsó rakpart egy részének lezárása, valamint az M3-as metró nyári forgalmi rendje augusztus közepéig tart, az iskolakezdésre újra visszaáll a korábban megszokott közlekedési rend a fővárosban.

A nyári felújítások mind azt a célt szolgálják, hogy élhetőbbé váljon Budapest. A munkák során megújul az M3-as metró pályája, megszépülnek az állomások és akadálymentessé válik a vonal. A 2023 tavaszáig tartó rekonstrukció után Magyarország legforgalmasabb vasútvonala ismét teljes hosszában szolgálja majd a budapestieket. Idén nyáron korszerűbbé válik a világ egyik legszebbjének választott 2-es villamosvonal pályája is: több helyen felújítják a vágányokat, és a Lánchíd alatt átvezetett szakaszon is dolgoznak. Mindezek mellett napról napra újul meg a Lánchíd: az átkelő felújítása halaszthatatlanná vált, jövőre a fővárosiak visszakapják Budapest, és egyben Magyarország egyik ékességét.

Ahogy arról a BKK korábban már beszámolt, a munkák miatt forgalmi változásokra kell készülni a fővárosban.

Így jár az M3-as metró június 18-tól

Az M3-as metró szerelvényei június 18-tól, szombattól augusztus közepéig minden nap csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között járnak. A Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Hétköznapokon az M3A sűrítő járat is segíti a közlekedést a Göncz Árpád városközpont és a Határ út között.

Az M3-as metróvonal felújítása évtizedekre garantálja a közösségi közlekedés jó minőségét, ami rendkívül fontos: az észak-déli metró Magyarország legforgalmasabb vasútvonala.  A BKK a metrópótlás idején a legmodernebb buszokat állítja forgalomba: több mint 100 csuklós, akadálymentes, légkondicionált autóbusz szolgálja a fővárosiakat. A buszok rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban 1 percnél is gyakrabban indulnak.

A Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, ezért a nyári felújítás idején az M30-as állomáspótló járat ebben az időszakban nem közlekedik.

A BKK a felújítás e szakaszában is javasolja alternatív járatok, például a Göncz Árpád városközpont és a Népliget között az 1-es és 1M villamos igénybevételét. Mind az északi, mind a déli városrészekben az alternatív eljutást biztosító járatok a fenti időszakban is változatlanul közlekednek.

A pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében – az eddig kijelöltek mellett – az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért az autóval közlekedőknek megváltozott forgalmi rendre kell készülniük. A kispesti Vak Bottyán utca egy szakaszát lezárják az autóforgalom elől, oda – a célforgalom kivételével – csak a pótló autóbuszok hajthatnak be.

Az M3-as metró nyári közlekedési rendjéről a BKK oldalán érhetők el bővebb információk.

Nem jár a 2-es villamos június 20-tól

A világ egyik legszebb villamosvonalának választott 2-es és 2M villamosok vonalán több helyen is dolgoznak a szakemberek július közepéig. A felújítás azt a célt szolgálja, hogy megőrizzük a pálya jó minőségét, és a későbbiekben ne kelljen akár több hónapra is lezárni a szépsége mellett közösségi közlekedési szempontból is rendkívül fontos villamosvonalat. A szakemberek a felújítást a Lánchídon zajló munkákkal is összehangolták, ennek köszönhetően csak egyszeri kellemetlenséget jelent a fővárosiak számára, így a későbbiekben nem lesz szükség két különböző időpontban forgalomkorlátozásra.

A villamospótló buszok könnyebb haladása érdekében a Boráros téren és a Közraktár utcában északi irányban buszsávot alakítottak ki, a belvárosban pedig a torlódások elkerülése érdekében több alternatív útvonalat ajánl a BKK: a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokat, a kiskörúti 47-es, 49-es villamosokat, az M1-es, M2-es és M4-es metrókat, valamint a nyári időszakban a Göncz Árpád városközponttól Kőbánya-Kispestig közlekedő M3-as metrópótló buszokat. A villamospótló járat mellett további alternatív eljutást nyújtanak a 15-ös és a 115-ös autóbuszok, amelyekkel a Boráros tértől a belvároson át a Jászai Mari tér környékéig is el lehet jutni.

További információk a BKK oldalán érhetők el.

Lezárják a budai alsó rakpart egy szakaszát június 20-án

Augusztus közepéig ideiglenesen lezárták a közúti forgalom elől a budai alsó rakpartot a Halász utca és a Döbrentei tér között. Erre azért van szükség, mert a Lánchíd felújítása során az állványon veszélyes munkát végző dolgozók, valamint a munkaterület alatt közlekedők biztonságát nem lehet a közúti forgalom fenntartása mellett biztosítani.

Óbuda felől, déli irányba a Halász utcáig haladhatnak a gépjárművel közlekedők. Ott fel kell hajtaniuk a Fő utca irányába, majd a Fő utca–Alagút–Alagút utca–Attila út–Krisztina körút–Szent Gellért rakpart és Műegyetem rakpart útvonalon, vagy a Fő utca–Lánchíd utca–Apród utca–Krisztina körút–Szent Gellért rakpart és Műegyetem rakpart útvonalon haladhatnak.

Északi irányba a Döbrentei térig lehet közlekedni. Onnan az Attila út irányába haladhatnak tovább a gépjárművel közlekedők az Attila út–Alagút utca–Alagút–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart, vagy az Attila út–Lánchíd utca–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart útvonalon, és a Halász utcától térhetnek vissza a budai alsó rakpartra. 

A Halász utcai felhajtó szűk kapacitása miatt a Margit hídnál nem lehet lehajtani déli irányba az alsó rakpartra.

A teherforgalomnak érdemes a budai alsó rakpart és a környező utcák helyett az Árpád híd–Hungária-gyűrű–Rákóczi híd útvonalon haladnia.

A budai alsó rakpart egy szakaszának lezárásáról a BKK oldalán olvasható bővebb információ.

A nyáron zajló munkák miatt mind a közösségi közlekedést használóknak, mind az autósoknak esetenként lassabb haladásra, megnövekedett menetidőre kell készülniük, de az első hétköznapi reggel tapasztalatai azt mutatják, hogy az idei nyári felújítások nem okoznak nagyobb problémát a fővárosi közlekedésben, a budapestiek jól alkalmazkodtak az új forgalmi rendhez. Emellett a Budapesti Közlekedési Központ szakemberei folyamatosan figyelik a járművek kihasználtságát, és szükség esetén tartalékjárművekkel forgalomba állításával is segítik az ügyfelek gyorsabb célba juttatását.

A BKK továbbra is javasolja ügyfeleinek, hogy az utazásukat a BudapestGO alkalmazással tervezzék meg, mert az applikáció mindig az aktuális forgalmi helyzetnek megfelelően számítja a ki a legoptimálisabb útvonalat.

A nyáron zajló munkákkal kapcsolatban a Budapesti Közlekedési Központ kéri a közlekedők türelmét és megértését. A szeptemberi iskolakezdésre visszaáll a korábban megszokott közlekedési rend a fővárosban.

Budapesti Közlekedési Központ