A párt közvélemény-kutatása szerint a többség támogatja, hogy csak magyar rendszámú autókba lehessen kedvezményesen tankolni

    A magyar választók 73 százaléka egyetért azzal, hogy csak a magyar rendszámú autókba lehessen kedvezményes áron üzemanyagot vásárolni – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelynek összefoglalóját pénteken juttatták el az MTI-hez.

    Emlékeztettek: Magyarországon a magyar rendszámú autókba kedvezményes, 480 forintos áron vásárolható benzin, szemben a külföldi, literenkénti 800-1000 forintos üzemanyagárral. Hozzátették: Brüsszel szeretné az ezt garantáló intézkedés eltörlését az uniós szabályokra hivatkozva, a magyar kormány azonban meg kívánja tartani a magyarokat védő rendelkezést.


    A Nézőpont Intézet felmérte a rendkívüli válságkezelő intézkedések társadalmi megítélését, azt, hogy mit gondolnak a választók a kettős benzinárról.


    Közölték: a kutatásból kiderül, hogy a magyar választók csaknem háromnegyede – 73 százaléka – támogatja, hogy csak a magyar rendszámú autókba lehessen kedvezményes árú üzemanyagot vásárolni, és mindössze egyötödük – 21 százalékuk – nem ért egyet vele.


    A kormánypárti szavazóknál döntő többségben vannak az intézkedés támogatói (87 százalék) az azt inkább elutasítókkal szemben (10 százalék). A baloldali szavazóknál szintén többségben (53 százalék) vannak a kormányzati intézkedéssel egyetértők, 39 százalékuk nem ért vele egyet – írták.


    A felmérés szerint a kettős benzinár kedvező megítélésében nincs jelentős különbség a fővárosi és a vidéki szavazók véleménye között: míg a budapestiek 70 százaléka támogatja és 24 százaléka ellenzi, a Budapesten kívül élők 73 százaléka ért egyet és 21 százaléka nem ért egyet az intézkedéssel.


    “A magyar rendszámú autókra vonatkozó kedvezményes benzinár támogatottsága minden társadalmi csoportban erős, ami a kormány számára erős felhatalmazást jelent a Brüsszellel folytatott vitában” – összegezte a kutatás eredményét az intézet.


    A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása június 7. és 9. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezer résztvevős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék – olvasható a közleményben.